Vesti
Društvo i ekonomija
Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju
28.01.2019. 20:00
Izvor: Beta
Čadež: Ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika za saradnju
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je danas da je ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju, a to potvrđuje i poslovni forum na kome učestvuje 600 kompanija.
"Na današnjem forumu okupilo se dva puta više privrednika nego na poslednja dva foruma", rekao je Čadež u Beogradu na poslovnom forumu "Srbija - Slovenija".
On je dodao da je na skup došao "prvi tip" srpskih privrednika među kojima su najveće kompanije kao što su Nektar, Komtrejd, MK grupa i druge.
Na forumu su, prema njegovim rečima, prvi put i brendovi odnosno kompanije iz IT industrije i turizma.
"U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi", kazao je Čadež.
Najavio je da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, a Slovenija će svoje predstavništvo u PKS otvoriti sledeće godine.
Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da "ovako velika manifestacija govori o veličini interesa privrednika dve zemlje da sarađuju".
"Uvoz iz Srbije je sve veći, a srpske firme su investirale u Sloveniju 200 miliona evra", rekao je Gorjup i dodao da je i robna razmena od oko 1,5 milijardi evra.
On je istakao da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile kao što su Amerika, Rusija i druge zemlje, već da najveći deo odgovornosti ostaje "našim privredama koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju i razvoj".
Gorjup je podsetio da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma.
"Verujem da će se u tim razgovorima pojaviti nove poslovne ideje", rekao je Gorjup.