Vesti
Društvo i ekonomija
"OSTADOH SAM SA ČETVORO DECE" Draganu je žena preminula posle bolesti u roku od šest dana, na VMA i u Hitnoj ispituju da li je bilo propusta
31.01.2019. 20:00
Izvor: Blic
"OSTADOH SAM SA ČETVORO DECE" Draganu je žena preminula posle bolesti u roku od šest dana, na VMA i u Hitnoj ispituju da li je bilo propusta
Majka četvoro dece Marina Jovičić Ilić (38) iz Beograda, preminula je nakon što joj se zdravstveno stanje drastično pogoršalo u samo šest dana. Četvoro dece ostalo je bez majke, od kojih je jedno beba, Dragan Ilić (44) bez supruge, a u Hitnoj pomoći i VMA već su urađeni takozvani unutrašnji nadzori, kako bi se utvrdilo šta se zaista desilo.
Nesrećna žena preminula je u noći između 26. i 27. januara u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a čekaju se i rezultati obdukcije tela koji će pokazati razlog njene smrti. Sve je počelo, kako za "Blic" priča suprug Dragan Ilić, radnik "Beograd puta", 21. januara.
"Prvo je imala grip, a onda joj je bilo sve gore i gore"
- Marina je pre toga imala grip, visoku temepraturu i groznicu. Potom je počeo da je boli stomak i da se nadima - počinje priču suprug Dragan Ilić.
Uz to, kako priča, Marina je uvek imala povišen krvni pritisak, ali joj je narednog dana naglo pao.
- Počela je da se guši. Gornji pritisak joj je bio 100, a broj otkucaja srca u minuti 140. Jedva je stajala na nogama - prepričava Dragan.
Tog dana ona je pozvala Hitnu pomoć, gde su je posavetovali šta da radi.
"Ja sam morao da radim, bila je sama sa decom"
On još kaže da je tih dana nesrećna žena bila uglavnom sama s decom.
- Ja sam morao da radim po ceo dan. Bio sam na terenu. Jedini ja radim i od te plate svi živimo - priča Dragan Ilić za "Blic".
Kako nastavlja, ponadao se da će sutradan sve biti bolje, tragediju niko nije slutio, niko nije mogao ni da pomisli da sve može ovako da se iskomplikuje.
Međutim, bilo je upravo suprotno. Marina je tada dobila i bolove u stomaku, počinje i da povraća. Kuma dolazi da bude sa njom, jer je suprug ponovo morao na posao. Zovu Hitnu pomoć i oni im savetuju, kako tvrdi, da idu u bolnicu. Ipak, kuma ponovo poziva Hitnu pomoć, insistrajući da dođu, jer oni sami ne mogu da obezbede prevoz. U sredu, 23. januara, Hitna dolazi po nesrećnu ženu i odvozi je u VMA.
Nakon prvog pregleda, doktor zaključuje da nije neophodna hitna operacija, tvrdi suprug, ali je zadržaju na lečenju.
- Lekari utvrđuju da joj je stomak pun vode. Želudac je prestao da radi jer ga je napala infekcija. Potom su počeli da otkazuju jetra, slezina i bubrezi. Radili su joj hemodijalizu, klistirali su je. Pokušavali su da pokrenu organe... - prepričava dramu očajni Dragan.
Njegova supruga je preminula u noći između 26. i 27. januara, a lekari su, priča on, posumnjali u sepsu.
Kako dodaje, obdukacija će da pokaže šta je to ubilo Marinu.
- Osatjem sam s četvoro dece. Ne znam šta ću. U boga se uzdam. Verujte mi, još ne znam šta me je to snašlo. Sahrana je sutra, na groblju na Lešću - kaže on.
VMA: Bila je u jako teškom stanju
U VMA kažu za "Blic" da je pacijentkinja kod njih dovezena u jako teškom stanju.
- Pregledao ju je hirurg, ustanovio da nema indikacija za hitnu intervenciju i uputio kod interniste. Ona je imala slobodnu tečnost u stomačnoj duplji, infekciju želuca, počeli su da otkazuju drugi organi. Lekari su uradili sve što su mogli ne bi li joj spasili život, ali, nažalost, pacijentkinja je preminula - rekli su "Blicu" u VMA.
Kako kažu, odmah je urađena obdukacija da se utvrdi šta je razlog smrti, ali i takozvani unutrašnji stručni nadzor. Dodaju i da se čekaju svi rezultati, a sve će biti saopšteno porodici.
I u Hitnoj urađena unutrašnja kontrola
Dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora službi zdravstvenih delatnosi u Hitnoj pomoći, kaže za "Blic" da se dosad niko nije žalio na rad Hitne pomoći, kada je taj slučaj u pitanju.
On dodaje da je prvi poziv od pacijentkinje, s fiksnog telefona u stanu gde živi, primljen 22. januara, dan pred prijem u VMA.
- Već smo uradili takozvanu unutrašnju kontrolu. Preslušali smo sve snimljene pozive od 21. do 23. januara. Utvrdili smo da je ta gospođa zvala našu službu sa fiksnog telefona, u stanu gde je živela, 22. januara, oko 15 časova. Žalila se da ima nizak pritisak. Dat joj je savet šta da radi u toj situaciji, kao i da popije slanu tečnost i rečeno joj je da se ponovo javi za pola sata ako joj ne bude bilo bolje - kaže dr Pantić.
Prema njegovim rečima, ona se nije tog dana više javljala.
- Narednog dana, 23. januara, oko 14 časova, s istog broja je zvala mlađa osoba, koja se predstavila kao pacijentkinjina kuma.
- Opisala je tegobe. Rekla je da pacijentkinja ima bolove u stomaku. Dat je savet da ode u dežurnu ustanovu, ali se ta ista osoba ponovo javila posle pola sata i ispričala da pacijentkinjin muž radi i da ne može nikako da dođe da je odvede. Naša ekipa je potom otišla i odvezla je na VMA, jer je ta zdravstvena ustanova bila dežurna. Za 21. januar mi nemamo registrovan poziv s njenog fiksnog telefona - kazao je sagovornik "Blica".
Trenutno je velika nepoznanica šta je uzrok smrti ove majke četvoro dece. Suprug Dejan čeka da obdukacija otkrije šta se tačno dogodilo. Kako nam je rekao, za sada ne razmišlja bilo koga da tuži dok ne dobije sve informacije.