Vesti
Društvo i ekonomija
KAMENOLOM UGROŽAVA JERININ GRAD Potkopano brdo ispod tvrđave iz 14. veka
07.03.2019. 20:00
Izvor: Blic
KAMENOLOM UGROŽAVA JERININ GRAD Potkopano brdo ispod tvrđave iz 14. veka
Kamenolom u selu Slovac kod Valjeva ugrozio je neispitani arheološki lokalitet, ali i magistralni put za Beograd, upozorio je valjevski Zavod za zaštitu spomenika kulture.
Na oko 16 kilometara od Valjeva, tik uz magistralu koja vodi za Beograd, kamenolom u kom se već godinama eksploatiše građevinski materijal, dobrano je zakopao i brdo na kojem su ostaci srednjovekovnog utvrđenja, u narodu poznatog kao Jerinin grad.
Direktorka valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ksenija Stevanović kaže da "svakog vikenda kada odlazi za Beograd mora da okrene glavu na drugu stranu".
- Uoči Nove godine u Zavod su došli predstavnici vlasnika i direktor kamenoloma u Slovcu da nas informišu da je došlo do odrona i da pitaju šta da rade. S obzirom na to da je zimski period, u ovom trenutku postoji veliki rizik od obrušavanja brda i na taj način ne samo ugrožavanja lokaliteta nego i samog puta za Beograd, što je mnogo opasnije. Kamenolom je na tom delu, koliko mi je poznato, trenutno obustavio radove. Kao Zavod jedino smo mogli da pošaljemo dopise o tome šta se dešava republičkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i nadležnom ministarstvu - kaže ona.
Na tu pojavu ukazao je i nezavisni odbornik u Skupštini Valjeva Ljubomir Radović, nazvavši je "kulturnim genocidom". On je od Skupštine tražio da hitno reaguje povodom ovog slučaja.
Prema saznanjima "Blica", još nije stigao nikakav odgovor nadležnih republičkih institucija. Lokalna vlast pak, pošto ju je direktorka Zavoda upoznala sa situacijom, usvojila je zaključak da o ovom slučaju tek "pribavi potpune informacije".