Vesti
Društvo i ekonomija
Da li je Stepinac 1943. tražio od pape priznanje NDH?
15.03.2019. 20:00
Izvor: B92
Da li je Stepinac 1943. tražio od pape priznanje NDH?
Beograd -- Otvaranje arhive pape Pija XII, koja se odnosi na period Drugog svetskog rata, moglo bi konačno da otkrije ko je u Vatikanu i koliko znao o zločinima nad Srbima
Arhiva, koja će biti otvorena u martu 2020. godine, moglo bi a otkrije i papin stav prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.
"Videćemo šta je Stepinac pisao Vatikanu ili papi lično. Među problematičnim stvarima, na koje bi trebalo da dobijemo odgovor, jeste da li je tačno ili ne da je u maju 1943. tražio od pape Pija XII priznanje NDH", kazao je za RTS hrvatski novinar, publicita i teolog Drago Pilsel.
RTS pdseća da se u arhivi pape Pija XII nalaze razni dokumenti, od pisma i reakcija legata Svete Stolice opata Markonea, iz tadašnje NDH, do saznanja Vatikana o Jasenovcu.
Dodaju da bi trebalo bi da se konačno omogući uvid u originalna pisma nadbiskupa Stepinca za čiji sadržaj danas u Hrvatskoj neki istražživači tvrde da je falsifikat.
Ukoliko se pokažže da pismo Stepinca nije falsifikat, to moglo da utiče i na dalji proces beatifikacije nadbiskupa, ali i rad meššovite pravoslavno-katoličke komisije, koja se bavi njegovom istorijskom ulogom.