Vesti
Društvo i ekonomija
Izjava da dobro posluje sa niskom cenom struje je autogol EPS-a
13.05.2019. 20:00
Izvor: Politika
Izjava da dobro posluje sa niskom cenom struje je autogol EPS-a
Cena električne energije najniža u Evropi, ali postavlja se pitanje da li uopšte treba da poskupi
Dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda u savetodavnu posetu Beogradu, gde će ostati naredne dve nedelje, pokrenuo je spekulacije oko mogućeg poskupljenja struje. Čim je najavljeno da bi tema ove runde pregovora moglo biti poslovanje javnih preduzeća, pre svih EPS-a i „Srbijagasa”, pretpostavke su da bi ova finansijska institucija, kao i prošle godine, i sada mogla da pokrene pitanje korekcije cena električne energije za domaćinstva i male potrošače. Tim pre što je struja poslednji put poskupela u oktobru 2017. i to za oko dva odsto u proseku, nakon čega, prema računici Agencije za energetiku, prosečna cena za domaćinstva iznosi 6,8 dinara po kilovat-času, bez uračunatih poreza i taksa.
Ako se, međutim, sudi po rezultatima poslovanja koje iznosi „Elektroprivreda Srbije”, razloga za poskupljenje nema. Upravo to potvrđuju iz ovog javnog preduzeća za „Politiku” ističući da posluju sa profitom i u uslovima kada je cena električne energije u Srbiji za domaćinstva i male kupce na garantovanom snabdevanju najniža u regionu i Evropi i nije menjana od 1. oktobra 2017. godine.
U EPS-u još dodaju da su nastavili trend uspešnog poslovanja zahvaljujući merama povećanja efikasnosti i uštedama na svim nivoima. Prema preliminarnim podacima, neto dobit (nakon poreza) u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 10 milijardi dinara, što je gotovo dva puta više od planirane 5,2 milijarde dinara. Pozitivan efekat od 4,8 milijardi dinara rezultat je unapređenja poslovanja i ušteda, najvećim delom kroz objedinjene nabavke, smanjenje troškova kroz ekonomiju obima, kvalitetnije upravljanje zalihama, unapređenje operativne i energetske efikasnosti.
Ostvareni poslovni prihodi u periodu januar–mart 2019. godine za dva odsto su veći od planiranih i iznose 80,1 milijardu dinara. Istovremeno, poslovni rashodi manji su za četiri odsto od plana i iznosili su 68,2 milijarde dinara u prvom kvartalu 2019. godine. Investicije na nivou EPS grupe u prva tri meseca 2019. godine iznosile su 10,7 milijardi dinara. Doprinos profitabilnom poslovanju dale su i reformske mere usaglašene sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama.
Deo tih mera je i poboljšanje stepena naplate, tako da je EPS završio 2018. godinu sa ukupnim stepenom koji je premašio 100 odsto. Rezultat na sličnom nivou očekuje se i u 2019. godini. Gubici na mreži konstantno se smanjuju. Program optimizacije broja zaposlenih napravljen je u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, tako da je EPS ispunio i parametre o smanjenju broja zaposlenih za prvi kvartal 2019. godine, koji su određeni trogodišnjim planom poslovanja.
Upitan da li je, ako je sve ovako idealno kako tvrde u EPS-u, uopšte potrebno da struja poskupi, prof. dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže da je iznošenje ovih informacija rezultat ili potpunog neznanja ili želje da se širi politički populizam onih koji vode ovo javno preduzeće.
– Odlično bi bilo da je tako kako oni navode. Ali onda moraju da objasne zašto ne mogu sami da dobiju kredite kod banaka, već samo uz garancije države. Zašto je prilikom kreditiranja uvek tu EBRD ili Svetska banka? Zašto Kinezi, a ne sam EPS, ne ulažu u nove kapacitete, ako ima dovoljno para? Te priče su čist autogol za EPS – kaže Ružić.
– Osim toga, EPS treba da kaže da je struja za velike potrošače neuporedivo skuplja nego za domaćinstva i da tu cenu plaća srpska privreda, što nije u redu, te da oni na taj način pokušavaju da peglaju neke svoje gubitke. Ali, sve to nije dovoljno za nove investicije, bez kojih nema ni EPS-a – kategoričan je on.
Povećanje cene kilovata neophodno je ne samo zato što je srpska cena najniža u Evropi, nego i zbog toga što i najsiromašniji skuplje plaćaju račun za mobilni, nego za struju.
– Dakle, nismo mi ni najsiromašniji, niti imamo najniže plate i penzije, pa će nam i minimalno poskupljenje teško pasti. Neće, jer je dovoljno, ako do korekcija dođe, da se samo malo povede računa o potrošnji i da se bojler ili veš mašina uključuju noću, jer je tada struja četiri puta jeftinija. A EPS-u će nova cena dobro doći – zaključuje on.