Vesti
Društvo i ekonomija
Svako rešenje PIO fonda od 1. januara i na Brajevom pismu
02.12.2019. 20:00
Izvor: Blic
Svako rešenje PIO fonda od 1. januara i na Brajevom pismu
Od 1. januara 2020. godine svako rešenje koje izda PIO fond biće štampano i na Brajevom pismu, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

On je, na skupu u Skupštini Srbije uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom "Pristupačna budućnost", rekao da je problem osoba sa invaliditetom to što još uvek ne postoje pristupne rampe u brojnim ustanovama, te su one tako nedostupne za njih.Ministarstvo koje vodi, kako je rekao, doprinelo je u ovoj godini da 77 ustanova bude pristupačno za osobe sa invaliditetom.

Na boljoj pristupačnosti, kako je rekao, radili su i PIO fond i Nacionalna služba za zapošljavanje. Tako je 27 filijala PIO fonda postalo pristupačno osobama sa invaliditetom i 35 filijala NSZ. Osim rampi u filijalama su postavljene i taktilne table.Đorđević je naveo da kroz različite programe sa NSZ pokušavaju da reše i problem nezaposlenosti osoba sa invaliditetom, da su organizovane brojne prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Ministar je rekao da je u ministarstvu koje vodi zaposleno nekoliko osoba sa invaliditetom, da je zadovoljan njihovim radom i da bi voleo da njegov primer slede i druga ministarstva i javna preduzeća.Informacione tehnologije su oblast gde osobe sa ivaliditetom, kako je rekao, mogu da daju poseban doprinos, te su zbog toga nedavno organizovane IT obuke za osobe sa invaliditetom.

Reprezentativac Srbije u košarci u kolicima Željko Ćirković rekao je da je košarka u kolicima jedini kolektivni sport kojim se mogu baviti osobe sa svim vrstama invaliditeta.On je rekao da je za njega košarka u kolicima život, da je košarkaški teren mesto gde su svi jednaki. Osobama sa invaliditetom je poručio da "zagrle život" i da su dobro došli na košarku u kolicima.

U holu Skupštine Srbije organizovana je izložba na kojoj su prikazane svetski poznate javne ličnosti koje su imale neki oblik invaliditeta ali su dale ogroman doprinos za svet. Organizator izložbe o osobama koje su menjale svet je Robert Čoban.