Vesti
Društvo i ekonomija
JEFTINIJI PUT OD CENE LEKOVA Da bi kupili medikamente Crnogorci DOLAZE U SRBIJU
05.12.2019. 12:00
Izvor: Blic
JEFTINIJI PUT OD CENE LEKOVA Da bi kupili medikamente Crnogorci DOLAZE U SRBIJU
Nikome u Crnoj Gori nije jasno zašto njeni građani kupuju do tri puta skuplje lekove nego što je to slučaj u državama u okruženju. Da je takva "poslovna politika" neizdrživa, setilo se najzad i Ministarstvo zdravlja, koje je upozorilo veledrogerije da će o neprimereno visokim cenama medikamenata obavestiti Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije.
Građani su godinama uzaludno upozoravali sve institucije i nadležne službe da ne mogu da kupe lekove, a mnogi su tvrdili i da „farmaceutska mafija gospodari” njihovim životima. Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da je tačna informacija da građani Crne Gore lekove kupuju po cenama do tri puta višim nego u regionu.
"Veledrogerije i privatne apoteke bez kontrole i propisanih ograničenja utvrđuju cene lekova, pa se naši građani sve više odlučuju da lekove za prevenciju moždanog udara, prostate, glaukom ili lečenje koštanih oboljenja kupuju u Srbiji i Bosni i Hercegovini", poručili su iz SNP-a.
Ova partija podseća na to da je krajem 2018. godine, nakon brojnih žalbi građana i nevladinog sektora da su u Crnoj Gori neki lekovi znatno skuplji nego u državama regiona, prvenstveno u Srbiji, Ministarstvo zdravlja upozorilo veledrogerije i nosioce dozvola za promet lekova da će, ukoliko se otkrije da su cene medikamenata neprimereno visoke, biti prinuđeni da o tome obaveste Ministarstvo ekonomije i Agenciju za zaštitu konkurencije."S obzirom na to da se za skoro godinu dana ništa nije promenilo, nije nam jasno zašto se Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje i Agencija za lekove i medicinska sredstva nisu ozbiljno pozabavili tim pitanjem i na taj način zaustavili praksu bogaćenja pojedinaca na muci bolesnika", pitaju se iz SNP-a.
J. K. priča za "Politiku" kako je sa suprugom, izlažući se dodatnim troškovima i riziku po život, išla u Srbiju i BiH da kupi lekove.
- Morala sam (da idem) kako bih kupila preparate za lečenje od posledica moždanog udara, a za supruga za koštana oboljenja. Ovi lekovi su u našoj Crnoj Gori tri puta skuplji nego van i koštaju blizu 100 evra - kaže J. K. i dodaje da njoj i mužu lekari skoro da naređuju da lekove uzimaju u određenim apotekama.
Gotovo da je najviše onih koji se žale na visoke cene raznih kapi i masti za očna oboljenja, pa tako ističu da su kapi za glaukom u Crnoj Gori osam, a u Srbiji tri evra. Ili, recimo, lek za za prostatu od pet miligrama košta 15 evra, dok je u Srbiji tri puta jeftiniji. Takođe, lek "tarakan" za kardiovaskularna oboljenja, s 90 tableta, u Crnoj Gori košta 15, a u Srbiji oko devet i po evra. Lekovi za dijabetes upola su jeftiniji u Srbiji, kao i tablete protiv bolova, kafetin, analgin...