Vesti
Društvo i ekonomija
ZNAČAJNO SMANJENJE TROŠKOVA LEČENJA Kardiohirurzi KCS savremenom metodom otklanjaju srčana oboljenja
09.12.2019. 12:00
Izvor: Blic
ZNAČAJNO SMANJENJE TROŠKOVA LEČENJA Kardiohirurzi KCS savremenom metodom otklanjaju srčana oboljenja
Kardiohirurzi Kliničkog centra Srbije novom procedurom hirurški leče aritmiju apsolutu - teško srčano oboljenje koje, ako se ne leči, povećava rizik od moždanog udara i srčane slabosti.
Osećaj lupanja srca, iznenadna vrtoglavica, gušenje, slabost ili umor, najčešći su simptomi aritmije apsolute. Međutim, ovo oboljenje, prisutno kod većeg dela opšte populacije, može da se manifestuje i nešto blažim simptomima, dok nekolicina pacijenata može biti bolesna bez ijednog simptoma. Kardiohirurg dr Marko Čubrilo u timu je hirurga KCS koji za lečenje ove srčane bolesti koriste najnoviju Mejz proceduru.
- Najčešća i uporna, artimija apsoluta ili atrijalna fibrilacija (AF) prisutna je kod većeg dela populacije. Uglavnom zahteva dugoročno lečenje lekovima, neretko i doživotno, a ukoliko se ne leči, povećava rizik od moždanog udara i srčane slabosti. Kod nekih pacijenata lekovi ne pomažu, te je potrebno uraditi ablaciju - intervenciju kojom se uklanjaju delovi srčanog tkiva u kome se stvaraju nepravilni srčani impulsi - objašnjava za "Blic" dr Čubrilo.
MEJZ PROCEDURA
Ablaciju uspešno rade kardiolozi pomoću katetera. Putem krvnih sudova dolaze do srca, tim kardiohirurga KCS zatim radi hiruršku ablaciju.
- To radimo pomoću novog savremenog aparata za radiofrekventnu ablaciju pri čemu se izvodi takozvana Mejz procedura. Prednost ove hirurške procedure je da se znatno radikalnije, a samim tim efikasnije tretira srčano tkivo, što ujedno povećava procenat izlečenja ovog poremećaja - kaže dr Čubrilo.Sada su, dodaje, u mogućnosti da pacijentima koji dolaze na kardiohiruršku intervenciju uključe i lečenje AF, što će značajno poboljšati njihov kvalitet života nakon operacije.
- Pogotovo ako se uzme u obzir da smo na Klinici za kardiohirurgiju znatno povećali broj i kvalitet procedura. Pre svega, tu mislim na rekonstrukciju mitralne valvule, hirurgiju aortnog korena i rekonstrukciju aortne valvule, kao i upotrebu bioloških valvula. Ovakvim pristupom smo bitno smanjili upotrebu mehaničkih valvula, što omogućava bolesniku da nakon operacije ne koristi antiaritmike i antikoagulantne lekove, što kao rezultat ima bolji kvalitet života, smanjuje moguće komplikacije od upotrebe tih lekova i značajno smanjuje troškove lečenja nakon operacije, s obzirom na to da bi se u suprotnom ovi lekovi koristili doživotno - priča naš sagovornik.
Saradnja i zajednički pristup kardiologa i kardiohirurga od krucijalnog je značaja za lečenje ovog oboljenja.- Za sada se ova procedura hirurški izvodi samo kod pacijenata koji već imaju neko drugo oboljenje koje bi se inače lečilo hirurški. U budućnosti razvojem minimalno invazivnih procedura, moguće je razvijanje i hibridne procedure kod pacijenata koji imaju samo aritmiju apsolutu - dodaje dr Marko Čubrilo.
OBUKA U INOSTRANSTVU
Za ovu operaciju obučavao se u Belgiji gde je imao priliku da od eminentnih stručnjaka koji se bave hirurškom ablacijom dobije dragocena iskustva i savete za uspešno obavljanje ove metode lečenja.
- Obuka mi je omogućila da odmah primenim stečeno znanje i prenesem ga kolegama čime je proširen spektar i kvalitet lečenja AF na KCS - kaže ovaj kardiohirurg.
Osim u Belgiji, svoje znanje usavršavao je i u Nemačkoj.
- Imao sam priliku da nešto duži period boravim i radim u Univerzitetskoj klinici u Hajdelbergu, u Nemačkoj, na Klinici za kardiohirurgiju. Uslovi u inostranstvu su bolji u smislu opreme i infrastrukture, ali se i tamo kardiohirurzi svakodnevno suočavaju sa istim ili sličnim hirurškim problemima kao mi - priča dr Čubrilo.Snagu i energiju za ovaj zahtevan posao, između ostalog, dobija i od porodice i prijatelja, što je i najviše uticalo da ostane da živi i radi u Srbiji.
Obuka kolega širom Srbije
Dr Marko Čubrilo nalazi se u timu koji je niške kardiohirurge obučavao da samostalno izvode operacije na srcu. Nakon završene obuke u Nišu, sada to rade u Užicu.
- U KC Niš se već duži period obavlja veliki broj operacija. Uz podršku kardiohirurškog tima sa naše klinike, u Užicu se sada obavljaju dve-tri operacije nedeljno - ističe dr Čubrilo.