Vesti
Društvo i ekonomija
"Ružna si", "debela si"
12.12.2019. 12:00
Izvor: B92
"Ružna si", "debela si"
Beograd -- Grupa srednjoškoloaca snimila šokantan film kako bni ukazala na učestalo nasilje koje trpe devojke na društvenim mrežama.Intrigantan film počinje s dopisivanjem jednog Miloša i jedne Tamare, navodi RTS, i objašnjava da u radnji filma Miloš lista Tamarine fotografije na Instagramu i rešava da joj pusti poruku. Kratko su se dopisivali, pre nego što ju je pitao da se vide. Sve to su pratili lascivni komentari.
Tamara je njegovu poruku "seen-ovala" (ignorisala), što je razbesnelo Miloša koji ju je sutradan sačekao u školi razjaren. Pretnje, uvrede...Potom nasilje na intenetu prerasta u fizički obračun.Film su snimili srednjoškolci iz Beograda u okviru projekta "Mladi protiv nasilja prema devojkama". Osim njih, u projektu su učestvovali i mladi iz Šapca, Kikinde i Paraćina.
I rezultati do kojih su došli pokazuju da je svaka treća devojka doživela neki oblik nasilja. Najčešće je reč o verbalnom i psihičkom nasilju. I to od strane dečaka iz razreda i škole. Najčešće se devojčicama upućuju komentari poput: "ružna si", "debela", "uh, kako bih te..."Sve to je daleko od naivnosti i devojke, ili bolje rečeno devojčice, osećaju se neprijatno, poniženo, glupo, kao roba ili objekat, navodi RTS.
Iako proizvod fikcije, nasilje Miloša nad Tamarom, počevši sa Instagrama, dešava se i u realnom svetu. "Devojke su bile itekako svesne ovoga, a nadam se da su i dečaci sada. Mislim da su posle ovog filma videli da se ovako nešto događa svaki dan", ispričala je za RTS Tamara Hasković, koja je glumila u filmu i učestvovala u projektu.
"Ako ne vidite nasilje svojim očima, ne znači da ono ne postoji. Samo pogledajte dobro oko sebe. Ne žmurite. Kad se posledice nasilja vide, najčešće bude kasno. A žrtva je možda vaša drugarica, koleginica ili sestra, poručuju mladi građani Srbije", stoji u tekstu na sajtu RTS-a.

Projekat "Mladi protiv nasilja prema devojkama" se sprovodi u okviru regionalnog programa Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, koji finansijski podržava Evropska unija. Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije podržalo je ovaj program.