Vesti
Društvo i ekonomija
U istom danu Sarajevo i Beograd bili su među najzagađenijim prestonicama na svetu.
13.12.2019. 12:00
Izvor:
U istom danu Sarajevo i Beograd bili su među najzagađenijim prestonicama na svetu.
U istom danu kada su dve prestonice sa Balkana bile u samom svetskom vrhu po zagađenosti vazduha - Beograd na sedmom, a Sarajevo na trećem, u ovom prvom apsolutno se niko tim povodom nije oglasio, za razliku od grada u BiH gde su odmah izašli sa upozorenjem i merama koje su hitno preduzete da bi se zagađenje koliko-toliko smanjilo, a građani lakše disali.
Treba naglasiti i da se poslednjih dana teško diše u mnogim gradovima Srbije - Beočinu, Pančevu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Nišu i Užicu, a situacija nije bila zavidna ni u Subotici, Boru, Novom Sadu i delu Pančeva.
Osim toga, u Valjevu je vazduh tokom cele godine katastrofalno loš, zbog čega je ovaj grad u Zapadnoj Srbiji sa oko 60.000 stanovnika najzagađenji u Srbiji.
I danas se u Srbiji teško diše. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) najori kvalitet vazduha danas je u Nišu, gde je vazduh ocenjen kao jako zagađen, a na mapi prikazan ljubičastom bojom. U Beogradu, Subotici, Beočinu, Valjevu, Užicu i Novom Sadu vazduh je neznatno bolji, jer je u vovim mestima označen crvenom bojom i označen samo kao - zagađen. U svim ovim mestima, uzrok za prekomernu zagađenost jesu PM čestice.I pored svega toga što danima, pa i danas, udišemo zagađen vazduh, još se nije desilo da građane u Srbiji neko javno, glasno i jasno, upozori na to šta trenutno dišu i kako mogu da zaštite sebe, ali i šta u datom mometnu mogu da urade kako bi svojim postupcima ublažili zagađenje.
Da li baš onaj trenutak koji ste isplanirali za šetnju gradom sa svojom bebom, "jer dobro je da borave naplju na svežem vazduhu", zapravo najgori mogući jer je zagađenje na vrhuncu. Ili ste možda planrali da pre posla istričite krug, dva po kraju, jer je to zdravo. Iako su vaše ideje korisne i dobre, u datom trenutku mogu da budu loši potezi, jer ako odete na neku od aplikacija koje mere zagađenost vazduha možda ćete baš u tom mometnu pročitati: "danas ne izlazite iz kuća, ako izlatite ne dišite duboko i odližite sporske aktivnosti...". Ali, sve to saznaćete samo ako se sami toga setite.To što se institucije pravdaju time da takve inforamcije objaljuju na svojim zvančnim internet portalima (SEPA, Beoeko ), to ne računamo. Prvo, Beoeko objavljuje nivo zagađenja samo u Beogradu, SEPA daje podatke za celu Srbiju, ali, realano - koliko građana zna da ovde može da pronađe tako važan podatak.
A evo kako je reagovala Vlada Kantona Sarajevo? Oni su u subotu izdali upozorenje zbog dodatnog pogoršanja zagađenosti vazduha na vanrednoj sednici, jer su bili ispunjeni svi uslovi predviđeni Planom interventnih mjera u slučajevima prekomerne zagađenosti vazduh.Mere su se odnosil na smanjenje temeperature u prostorijama koje zagrevaju postrojenja za proizvodnju toplotne energije, smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja, primenu "mokrog postupka" za zimsko održavanje puteva, zabranu izvođenja grubih građevinskih radova, te zabranu saobraćaja motornih vozila čija masa prelazi 3,5 tona, te svih vozila sa motorom "evro dva".Stanovništno Kantona je, takođe, upozoreno da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vazduha, te da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima. Osim toga, stanovništvu je upućen apel da smanji korištenje motornih vozila.Stanovništno Kantona je, takođe, upozoreno da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju vazduha, te da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima. Osim toga, stanovništvu je upućen apel da smanji korištenje motornih vozila.Aktivno učešće u rešavanju problema za svaku je pohvalu, ali naši nadležni nisu toliko ažurni kao Sarajlije.
Veoma je problematično to što sve vezano za zagađanja vazduha i savete o tome kako da se ponašate ne možete da saznate nikako drugačije osim ako se sami za to zainteresujete, s obzirom na to da nijedna institucija u zemlji nema zadatak da o tome obaveštava građane, osim da to objavi na svom sajtu.