Vesti
Društvo i ekonomija
Dirigenta će zbog PROVOKATIVNE IZJAVE tužiti, a njegova biografija krije IMPRESIVNE DETALJE
16.01.2020. 20:00
Izvor: Blic
Dirigenta će zbog PROVOKATIVNE IZJAVE tužiti, a njegova biografija krije IMPRESIVNE DETALJE
Neprijatna situacija juče u Beogradskoj filharmoniji.
Kao što je "Blic" juče pisao, popularni nemački dirigent Jun Markl otkazao je gostovanje u našoj prestonici samo 60 sati pre prve probe.
Jun Markl je odustao od gostovanja u Beogradu, za koji je nekoliko meseci ranije potpisao ugovor, a potom na društvenim mrežama izrazio stav da "Beogradska filharmonija pokušava da ga izda", a zatim i uputio "savet": "Ne idite tamo, ne radite tamo, vrlo lako možete biti prevareni ili razočarani".
Nakon njegovog iznenadnog iznetog stava, oglasila se i Beogradska filharmonija sa jasnom izjavom da je razlog za otkazivanje nastupa njegovo nezadovoljstvo povodom stavke ugovora vezane za avio-transport.
- Nakon ovoga on se više nije oglašavao i ta priča je završena. Njega će svakako tužiti Beogradska filharmonija s obzirom na to da je potpisao ugovor - rekla je portparol Beogradske filharmonije, Jelena Milašinović, za "Blic". Dakle, poznati nemački dirigent tvrdi da je izigran od strane menadžmenta Beogradske filharmonije i svoje nezadovoljstvo je podelio na Fejsbuku i portalu "Slippeddisc" koji se bavi događajima u svetu klasične muzike, koje je kasnije obrisao.
- Mesecima sam se radovao prvom nastupu u Beogradu. Nažalost, postojala su neslaganja oko ugovornih obaveza koja se nisu mogla rešiti. Više od sedam nedelja pokušavam da dođem do dogovora. Predložio sam brojne načine da dođemo do kompromisa. Ali ni na jedan od njih nisam dobio ni delimično pozitivan odgovor. Sada već imam utisak da Beogradska filharmonija pokušava da me prevari i da u ovoj kompaniji nema nikakvog poštovanja prema umetnicima i gostujućim muzičarima. Otkazao sam, dakle, nastupe i neću tamo raditi u budućnosti. Žao mi je svih prijatelja koji su želeli da dođu na koncerte, ali moj savet je: ne idite tamo, ne radite tamo, vrlo lako možete biti prevareni ili razočarani - napisao je dirigent Jun Markl. Srećom, kako je "Blic" juče pisao, brzom reakcijom menadžmenta nekadašnji šef dirigent Uroš Lajović izašao je u susret i preuzeo rukovođenje oba koncerta koji će se održati prema planiranom rasporedu bez daljih izmena.
Ali, ko je nemački dirigent koji je podigao prašinu?
Jun Merkl je poznat u svetu kao predani zagovornik nemačkog simfonijskog i operskog repertoara i kao redak stručnjak za tumačenja francuskih impresionističkih kompozitora. Rođen je u Minhenu od oca istaknutog koncertmajstora, i majke pijanistkinje. Studirao je na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru, kao i sa Sergiju Čelibidakeom u Minhenu i Gustavom Majerom u Mičigenu. Godine 1986. pobedio je na dirigentskom takmičenju “Deutsche Musikrat”, a godinu dana kasnije osvojio je stipendiju simfonijskog orkestra iz Bostona za studiranje u Tenglvudu sa Leonardom Bernštajnom i Seiđijem Ozavom. Ubrzo nakon toga, dobio je prve angažmane u evropskim operskim kućama, nakon čega su usledila mesta muzičkog direktora u Državnom teatru u Sarbrikenu (1991-1994) i Nacionalnon teatru iz Manhajma (1994-2000). Kao operski dirigent, Merkl je bio redovan gost u državnim operama Beča, Minhena i Zemper opere u Drezdenu, i bio je stalni dirigent Bavarske državne opere u više sezona. Debitovao je u Kralјevskoj operi u Vagnerevom "Sumraku bogova" 1996. i u "Trubaduru" u Metropoliten operi 1998. godine. Dirigovao je kompletan ciklus Prsten Nibelunga u Nemačkoj operi u Berlinu i u Novom nacionalnom pozorištu u Tokiju i obišao je Japan 2007. godine. Dirigovao je u operi Fidelio u Sinsinatiju i Ljubav Danaje u Tokiju, a 2017. godine, u Holanđaninu lutalici u Kopenhagenu i Loengrinu u Tokiju 2018. godine.