Vesti
Društvo i ekonomija
Odsečeni od sveta zbog snega i leda, a na samo su kilometar od grada
21.01.2020. 12:00
Izvor: Blic
Odsečeni od sveta zbog snega i leda, a na samo su kilometar od grada
U naselju Bele njive, na samo kilometar od Ivanjice, zbog snega i leda, meštani ne mogu da funkcionišu.
Autom je nemoguće proći, a pešaci svakodnevno nose glavu u torbi kada se upute strmom i zaleđenom ulicom. Zato su meštani primorani da se sami snalaze kako bi obezbedili prohodan put do svojih kuća, prenosi portal Infoliga.
- Ovo nam je veliki problem posebno od kad je gas prošao ovde, ima dosta rupa, ne možemo da izađemo iz kuće, cele zime ostavljamo kola u gradu. Ovde ima i starijih koji idu kod lekara, koji slave slavu, a gosti ne mogu da im dođu. Mi smo morali sami to da rešimo, sami smo uzeli so iz komunalonog i organizovali se - priča Nemanja Višnjić, meštanin ovog naselja. Stanovnici naselja Bele njive su sami bacali so, jer zbog leda, mašina nije mogla da pročisti put.
- Par ljudi je sletelo sa puta, moja majka ide na dijalizu, peške moram da je nosim. Ovde ne možete da izađete ispred kuće, niti čiste, niti bacaju so. Sve su raskopali, rupe su na sve strane, a toliko smo blizu grda – kaže Slavko Glavinić.
Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilom Mitrovićem istakao je da je put sam po sebi pod velikim nagibom i padom, kao i da će se raditi na njegovoj sanaciji. - Mi smo pokušali da pošaljemo mašine da očiste put, bace so i rizle, ali to nije bilo izvodljivo. Uz dobru organizaciju ovih ljudi, kojima mogu da se zahvalim, oni su dopremilii jednu količinu svojim vozilima, onda smo i mi dopremili još i akcija je krenula. So se baca da bi se put doveo nameni toliko da mašina može da siđe da baci rizlu, da možemo da ga osposobimo - rekao je on i dodao "obavili smo razgovor u više navrata sa svim mestanima da ovaj put moramo rekonstruisati, a to ćemo prvenstveno kada dozvoli vreme". Mitrović je istakao da će se sanirati udarne rupe na početku puta, od gradske pijace, da će se razmatrati o proširenju puta, kao i o postavljanju zaštitne ograde.
U nadi da će njihovi problemi sa lepšim vremenom biti rešeni, stanovnici Belih njiva strpljivo čekaju prolećno sunce.