Vesti
Društvo i ekonomija
Krkobabić i Vidović: Šansa za mlade, hrabre i odlučne
23.01.2020. 20:00
Izvor: Beta
Krkobabić i Vidović: Šansa za mlade, hrabre i odlučne
Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić ocenio je danas da je stočarstvo slaba tačka i ujedno razvojna šansa Srbije koju mogu da iskoriste mladi, hrabri i odlučni ljudi.
On je tokom posete mačvanskoj opštini Bogatić posetio novoosnovanu zadrugu Alfafarm iz sela Badovinci koja je dobila 7,5 miliona dinara iz republičkog budžeta.
"Ova savremena specijalizovana stočarska zadruga, gde je tehnološki proces doveden do savršenstva, pravi je primer kako osam mladih udruženih ljudi sa svojim kooperantima ostvaruje svoj san u Srbiji i na pravi način vrednuje svoj rad", rekao je Krkobabić.
Sa ministrom su zadrugu obišli i predsednik Akademijskog Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Vitomir Vidović, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz Mačvanskog upravnog okruga.
Vidović rekao je da je pravi put za poljoprivredu Srbije organizovanje zadružnog sistema prema specifičnostima proizvodnje i da je ta kompletno kompjuterizovana farma pravi primer ozbiljnog i savremenog bavljenja stočarstvom.
On je istakao da Srbija ima realan potencijal za stočarsku proizvodnju ukupne godišnje vrednosti od 56 milijardi evra i da je šansa izvoz na tržišta azijskih zemalja.
Zadruga Alfafarm je iz programa Vlade Srbije, koji već četvrtu godinu sprovodi kabinet ministra Milana Кrkobabića, dobila je 7,5 miliona dinara za opremanje savremenog objekta za tov svinja od oko 600 kvadrata i kapaciteta 800 grla, koji su zadrugari svojim sredstvima podigli.
Zadrugari su, uz pomoć države, dobili uslove za svinjogojstvo po svim svetskim standardima, sa krovnom ventilacijom, podešavanjem otvaranja i zatvaranja, sa klima kompjuterom i alarmnim sistemom, automatskim hranilicama, senzorima za kontrolu vlažnosti vazduha. Zadruga je nabavila i priplodne nazimice za genetsko poboljšanje stočnog fonda, od kojih se dobijaju prasad superiorne genetike.
Predsednik Skupštine zadruge Miroslav Šestić je rekao da mladi zadrugari (prosek godina 34) zajedno uzgajaju do 15.000 tovnih grla godišnje i obrađuju ratarske kulture za ishranu stoke. Imaju 50 kooperanata iz tri okolna sela, a meso prodaju obližnjim klanicama i mesnoj industriji.
U ovogodišnjem republičkom budžetu 580 miliona dinara namenjeno je za podršku zadrugarstvu.