Vesti
Društvo i ekonomija
5G mreža u Srbiji nije samo brz internet, a dok se mi navikavamo, već se priča o UVOĐENJU 6G
10.02.2020. 20:00
Izvor: Blic
5G mreža u Srbiji nije samo brz internet, a dok se mi navikavamo, već se priča o UVOĐENJU 6G
Mnogo kontroverzi u javnosti izazvala je 5G mreža, uz to i strah od napretka, novih tehnologija uopšte, a kod neupućenih i reakcije koje su ubrzo skrajnule u teorije zavere. A zapravo, ova telekomunikaciona tehnologija, samo je za jednu generaciju naprednija od ove koju koristimo, i time će nam doneti i naprednije pogodnosti.
Međutim, iako nam najčešće kao ta pogodnost napamet pada brže skinut film, brži rad mobilnog telefona, 5G zapravo, nudi još zanimljivije i manje banalne benefite.
Profesorka Elektrotehničkog fakulteta (ETF), katedre Telekomunikacije i informacione tehnologije, dr Irini Reljin, objasnila je za "Blic" šta sve možemo da očekujemo od 5G mreža. Recimo, jedna od ideja jeste da 5G pruža bolju stabilnost mobilne mreže, pogotovo kada se na jednom mestu, poput koncerta, utakmice i slično, nađe veliki broj korisnika. Do sad vam se zasigurno događalo da preopterećena mreža "puca", ali sa 5G takve situacije se više neće događati.
Ovo je jedan od benefita 5G mreža, o kojima je pisao novinar Ed Konvej, a doktorka Reljin ih je detaljno i objasnila. - 5G mreža generalno koristi široke frekvencijske opsege, što je moguće obezbediti pri radu sa visokim frekvencijama. To dalje omogućava velike protoke za razne servise. Tako veliki, odnosno ogromni, protoci koriste se za prenos videa visokih rezolucija, a što je neophodno za prenos sportskih dogadjaja. Naime, dinamičke promene videa koje postoje u sportu zahtevaju veliki protok. Sa druge strane, veliki broj korisnika mogu da dele veliki protok 5G i da postoji vrlo mala verovatnoća da veza puca, čak iako je pri tome u pitanju da korisnici prenose video - objašnjava profesorka Reljin.
To bukvalno znači da ćete, u današnje vreme kada se svaki događaj beležimo kamerom i "kačimo" na društvene mreže, ne samo nesmetano primiti poziv, iako ste na koncertu, već ćete snimak koncerta, komotno moći i da "strimujete" na instagramu (ilustracije radi, napominjemo da ovo može da povredi nečija autorska prava). Još jedna pogodnost 5G mreža, a koja nije očigledna na prvu loptu jeste ta što će računari, laptopovi i drugi uređaji korstiti manje memorijskog prostora. To se ostvaruje tako što je uređaj sve vreme povezan na 5G mrežu, a koja je stabilna i pouzdana, te svi podaci direktno idu na "cloud", bez potrebe da se skladište u samom računaru.