Vesti
Društvo i ekonomija
Mira (11) i Đorđe (15) na konjima se probijaju kroz sneg na putevima da bi meštanima dopremili hranu
17.02.2020. 20:00
Izvor: Blic
Mira (11) i Đorđe (15) na konjima se probijaju kroz sneg na putevima da bi meštanima dopremili hranu
"Obučem se, obujem čizme, sednem na konja i krenem polako kroz smetove", kaže Đorđe (15), koji sa sestrom Mirom (11) jaše ivanjičkim krajem - deca konjima probijaju snežne smetove i meštanima raznose hranu. Za njih nema zime, kaže ovaj hrabri tinejdžer.
Dok njihovi vršnjaci snežne oluje prate na internetu ušuškani u toplini porodičnog doma ova deca pravi su junaci planine, kako se i može videti u prilogu Infolige.rs. Petnaestogodišnji Đorđe Resimić i njegova jedanaestogodišnja sestra Mira na konjima probijaju snežne smetove spremni da priteknu u pomoć komšijama u Erčegama, Bratljevu ili Kovilju. Đorđe je u poslednjem snežnom nevremenu koje je zahvatilo podgolijski kraj i ivanjičku opštinu hrabro gazio sneg na svom Doratu, donosio hranu i namirnice za meštane.
On jaše konje od osme godine. - Lepo je ovde kad padne sneg, i leti je lepo - kaže Đorđe.
Njegova sestra Mira kaže da vreme provodi ili kod kuće ili jašući ili čuvajući ovce. Drugari iz grada pitaju je kako je naučila da jaše, i zavide joj na toj veštini.
- Više volim ovde da budem nego da igram igrice - kaže Mira. Mešatni Erčega kažu da se sada, u odnosu na prethodne godine, redovno čisti ali ipak je život u selu težak. I naša ekipa je, da bi stigla u smo srce ovog sela, morala da koristi jedino efikasno prevozno sredstvo.
- Navikli smo. Kad ne može kolima ili traktorom, izađemo konjima - kaže jedan od meštana, a drugi dodaje: lepše je konjem nego čak i "ladom nivom".