Vesti
Društvo i ekonomija
Korona virus okružio je Srbiju
29.02.2020. 20:00
Izvor: Blic
Korona virus okružio je Srbiju
Srbija je 41. zemlja po spremnosti za odbranu od epidemija i pandemija, od 195 država sveta, procena je objavljena na sajtu Global Health Security Index. Ovo je posebno važno znati u kontekstu korona virusa, koji se ne smiruje već mesecima.
Global Health Security Index (svetski indeks zdravstvene bezbednosti) obračunom je obuhvatio centralnu Srbiju i Vojvodinu, ali ne i Kosovo i Metohiju. Naša zemlja, na osnovu nekoliko parametara, postigla je indeks spremnosti 52,3, što je bolji rezultat od proseka. Prosečni indeks iznosi 40,2 od mogućih 100. Kako pišu autori ovih obračuna, zemlje u kojima su visoki prihodi prijavljuju prosečan skor od 51,9, ali kolektivno, internacionalna spremnost za slučajeve epidemija i pandemija - je slaba.
Srbija, konkretno, spada u zlatnu sredinu, ili u ovom slučaju - narandžastu, imajući u vidu da su tom bojom obeležene države koje su bolje spremne. Prevencija bolesti, njeno otkrivanje, zatim odgovor, zdravlje, norme i rizici - šest su parametara na osnovu kojih smo dobili ocenu 52,3. Međutim, te kategorije imaju i potkategorije, koje se procenjuju ponaosob, i u nekima od njih smo rangirani kao prvi na svetu!
Međudržavni sporazumi o vanrednim situacijama u zdravstvu je potkategorija normi, u kojoj smo ocenjeni indeksom od maksimalnih 100, imajući u vidu da Srbija sa susednim državama ima sporazume o vanrednim situacijama u javnom zdravstvu, vezane z aljude i životinje. Za sposobnost za testiranje i odobravanje novih medicinskih protivmera takođe smo dobili najvišu ocenu, što nas je u kategoriji 195 zemalja pozicioniralo na čelo.
Komunikacija o riziku i trgovinska i putna ograničenja, integracija podataka između sektora zdravlja ljudi, životinja i životne sredine, još tri su kategorije u kojima smo briljirali. S druge strane, zdravstveni kapacitet u vidu klinika, bolnica i centara za brigu o zajednici ocenjeni su veoma loše (indeks 19,4), te smo 101. na svetu na osnovu tog parametra.
Srbija nema strategiju javne radne snage koja je ažurirana u poslednjih pet godina kako bi identifikovala polja na kojima nema dovoljno radne snage i obezbedila strategije za rešavanje ovih nedostataka - navodi se u objašnjenju, uz podatke da na 100.000 stanovnika imamo 246,3 lekara i 471,9 medicinskih sestara. Takođe, za isti broj stanovnika postoji 570 bolničkih kreveta. Najbolji indeks zdravstvene bezbednosti imaju Sjedinjene Američke Države (83,5), zatim Ujedinjeno Kraljevstvo (77,9), pa Holandija (75,6), Australija (75,5), Kanada (75,3) i Tajland (73,2).