Vesti
Društvo i ekonomija
Isporučena prva količina dezinfekcionih sredstava kliničkim centrima
20.03.2020. 20:00
Izvor: Politika
Isporučena prva količina dezinfekcionih sredstava kliničkim centrima
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u saradnji sa RFZO, dopremilo je danas kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i KBC „Dragiša Mišović” ukupno šest tona koncentrata za pravljenje 50.000 litara rastvora dezinfekcionog sredstva natrijum hipohlorida.
Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ta sredstva koristiće se za dezinfekciju podova u kliničkim centrima, ali i za otvorene površine.
„Po nalogu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić u prethodna dva dana Ministarstvo poljoprivrede sa RFZO je preuzelo koordinaciju za nabavku dezinfekcionih sredstava”, rekao je Nedimović novinarima tokom dostavljanja dve tone koncentrata u KC Srbija, prenosi Tanjug.
Nedimović ističe da se od dve tone koncentrata može napraviti 20.000 litara rastvora natrijum hipohlorida, a to sredstvo je, navodi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije najbolje za borbu protiv korona virusa.
Ministar je zahvalio Vodovodu u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, koji su, kaže, svojim mašinama uspeli da proizvedu sredstva za dezinfekciju.
„Imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava da prioritete, koje je odredio RFZO, a to su klinički centri, da opslužujemo svaki dan. Mi možemo dnevno da proizvedemo pet do šest tona koncentrata, a to znači 50.000 do 60.000 litara rastvora da napravimo”, istakao je Nedimović.
Kaže da se sada traže mogućnosti da se to sredstvo proizvodi i u vodovodima manjih sredina koji imaju hlorogen.
„Pokušaćemo da u seoskim vodovodima proizvedemo po 100, 200, 300 litara, jer, nažalost, dezinfekciona sredstva su uglavnom bila sirovina upućen za inostranstvo”, ukazao je Nedimović.
Kaže i da je opremu za proizvodnju tog dezinfekcionog sredstva proizvela kompanija „Sigma” iz Kule.
Količina koja je dostavljena Kliničkom centru, a to su dve tone, dovoljna je za naredna dva dana, kaže Nedimović, i dodaje da će sutra taj klinički centar dobiti novu količinu, jer je ta institucija prioritet.
Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je tom kliničkom centru izuzetno važna dostava dezinfekcionih sredstava, dodajući da u KCS postoji 200.000 kvadrata radnog prostora, a na Infektivnoj klinici 11.000 kvadrata.
„Mi ćemo biti u mogućnosti da od danas dezinfikujemo prostor na infektivnoj klinici na svakih sat vremena, a na ostalim klinikama na svakih pet sati. To su osnovni preduslovi da bismo mi mogli da sprovedemo svoje zadatke na najbolji mogući način”, naglasio je Ašanin.