Vesti
Društvo i ekonomija
Stigla pomoć iz Kine, avion sleteo na beogradski aerodrom
21.03.2020. 20:00
Izvor: Politika
Stigla pomoć iz Kine, avion sleteo na beogradski aerodrom
Najveći srpski avion, erbas A330 „Nikola Tesla”, doleteo je večeras iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitnom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Kineski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu i mahali njima u odgovor na dobrodošlicu domaćina.
To je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv korona virusa, koju je poslao predsednik Kine Si Điping. Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsednika Srbije Vučića, prenosi Tanjug.
Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kineskom jeziku i ćirilici, „Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.
U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji koronavirusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji.
U Beograd stiglo šest kineskih epidemiologa.
Avionom koji je večeras doleteo iz Kine u Beograd stiglo je šest najeminentnijih kineskih epidemiologa, koji su na pistu izašli sa maskama, a višeminutnim aplauzom su ih dočekali predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade.
Ispred aviona organizovan je svečani doček uz zastave dve zemlje, a predsednik Vučić se sa kineskim lekarima pozdravio laktovima.
Među članovima Vlade bili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković,
Među okupljenima koji su dočekali kineski avion bila je i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, prenosi Tanjug.
Hvala Siju i kineskom narodu.
Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić zahvalio je veceras kineskom predsedniku Si Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu na medicinskoj pomoći koja je večeras stigla u Srbiju.
Vučić je na aerodromu Nikola Tesla po dolasku prvog aviona iz Kine istakao da je ovo sve besplatna pomoć i velika podrška Kine.
„Čekam Sija u Srbiji i dočekaće ga stotine hiljada ljudi”, poručio je Vučić.
On je izrazio zadovoljstvo i što Srbija ima avione A 330 i A 320 kojima ovolika pomoć može da se dopremi.