Vesti
Društvo i ekonomija
Direktorka Batuta: Krizni štab razmatrao nove mere i procedure
01.04.2020. 20:00
Izvor: B92
Direktorka Batuta: Krizni štab razmatrao nove mere i procedure
Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je, nakon sednice Kriznog štaba, da su razmatrane nove procedure i protokoli koji će biti primenjeni. Ona je za vesti Prve televizije rekla da će do toga doći zbog toga što je povećan broj onih koji su zaraženi ili imaju simptome koronavirusa.
"U skladu sa tim, zdravstveni sistem će te mere primenjivati u narednim danima. Domovi zdravlja se uključuju u rad", rekla je ona. Kako je kazala, 25 jedinica je sada uključeno u testiranje građana.
"U prethodnom periodu su testirane samo osobe sa izraženim simptomima, poput povišene temperature iznad 38,5 ili 37,5", pojasnila je ona.
Prema njenim rečima, Srbija prati preporuke SZO o povećanom broju testiranja, ali je važna trijaža na nivou domova zdravlja.
"Bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja. biće i drugih mogućnosti, gde osoba može sama da izvrši ocenu", kazala je ona i dodala da će o tome biti reči u narednim danima.
Jovanovićeva je rekla da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet, te da će u nekom trenutku biti napravljen plan njihovog testiranja.
Ona je pojasnila da, ukoliko je neka osoba iz kolektiva zaražena, bitno je da li je bila u kontaktu sa kolegama ili nije.
"To ne znači da je ceo kolektiv isključen iz posla, ali ako su bili u kontaktu, onda treba da budu testirani, a ostali u izolaciji 14 dana", rekla je Jovanovićeva.
Jovanovićeva je kazala da su simptomi koronavirusa povišena temperatura, grebanje u grlu i kašalj, kao i opšta malaksalost i eventualno glavobolja.
Ona je kazala da se bolnica na Sajmu iz dana u dan puni, te da i oni pacijenti kojima se stanje poboljša mogu biti prebačeni tamo.
"Prema podacima koje imam, tamo je 44 pacijenta, ali taj podatak se menja iz sata u sat", rekla je Jovanovićeva.
Dodala je da je prosečna starost zaraženih 62,5 godine.
"Beograd, Niš i Valjevo su gradovi gde se intenzivno prati situacija, ali se prati i na celoj teritoriji Srbije", zaključila je doktorka.