Vesti
Društvo i ekonomija
Vikend za Vaskrs će vrlo verovatno biti kao i prethodni, sa policijskim časom
13.04.2020. 20:00
Izvor: B92
Vikend za Vaskrs će vrlo verovatno biti kao i prethodni, sa policijskim časom
Zamenica direktora instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da će vrlo verovatno vikend za Vaskrs biti isti kao prethodni, sa policijskim časom. "Niko ne može da ukine Vaskrs, to je naš najveći praznik. Svi pokušavamo da smislimo kakvo je to najbolje rešenje", rekla je ona u emisiji Fokus na televiziji B92.
Dr Kisić Tepavčević je kazala da će Krizni štab pratiti situaciju iz dana u dan, ali da je vrlo verovatno da će za vikend važiti iste mere kao i prethodnog vikenda. Na pitanje kada će biti ukinuto vanredno stanje, Kisić Tepavčevićeva je rekla da, bez obzira na ukidanje, normalne životne aktivnosti neće biti iste kao pre.
"Mogu da kažem da se vidi kraj", rekla je ona i dodala da će sve biti završeno uskoro.
Odgovarajući na pitanje da li će to biti u julu ili avgustu, rekla je "Pre toga".
Prema njenim rečima, nije trebalo da koronavirus uđe u staračke domove u Srbiji, ali je ohrabrujuće da njihove kliničke slike nisu loše.
Ona je napomenula da posebno zabrinjava pojava koronavirusa u Gerontološkom centru u Nišu.
"Čim u takvu populaciju uđe virus, on se munjevito širi", pojasnila je ona.
Prema njenim rečima, bitno je da su prepoznate sve osobe koje su zaražene u toj ustanovi a oni koji su za sada negativni biće u izolaciji.
Podsetimo, u tom domu za stare zaraženo je 140 štićenika i četvoro zaposlenih.
Maksimalan stepen predostrožnosti je u tim institucijama, istakla je ona.
Kisić Tepavčevićeva je rekla da je povećan broj testiranja i da što je više testiranih, biće otkriveno više onih koji su zaraženi.
"Sada imamo nešto više od 1.000 ljudi u privremenim bolnicama. Bilo je prilično protivljenje da se takav smeštaj uopšte priprema, a sada vidimo da su nam potrebni", rekla je ona.