Vesti
Društvo i ekonomija
Bez slobode medija nema ni demokratije
03.05.2020. 20:00
Izvor: Politika
Bez slobode medija nema ni demokratije
Evropska komisija saopštila je danas povodom Svetskog dana slobode štampe da nema demokratije bez slobode medija.
EU je privržena zaštiti slobode medija i prava na slobodu izražavanja, objavila je Evropska komisija na Tviteru, povodom 3. maja.
U posebnoj video poruci potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova je uz zahvalnost novinarima koji „rade u veoma teškim okolnostima” navela da „danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi”.
Novinari su na prvoj liniji fronta da izveštavaju, proveravaju podatke i traže objašnjenja od vlasti ponekad dovodeći sopstvene živote u opasnost zbog čega i oni zaslužuju aplauz a mi treba da učinimo sve kako bismo im omogućili da rade svoj posao, navela je Jurova, prenosi Beta.
Jurova je naglasila da mere koje valde šitom sveta preduzimaju u borbi protiv koronavirusa ne smeju biti nauštrb slobode medija.
Dodajući da novinari moraju biti sigurni i imati pristup informacijama, ona je navela da EK sufinansira projekte koji mapiraju pretnje slobodi medija, podržavaju istraživačko novnarstvo i obezbeđuju pravnu pomoć novinarima.
Jurova je navela da će učiniti sve da obezbedi da mediji budu važan deo evropskog paketa obnove i pozvala sve vlade da obezebde novinarima da rade u odgovarajućim uslovima zato što su „slobodni i nezavisni mediji upisani u DNK evropskih demokratija”.