Vesti
Društvo i ekonomija
Domovi u Beogradu spremni za dolazak studenata
12.05.2020. 20:00
Izvor: B92
Domovi u Beogradu spremni za dolazak studenata
Svi studentski domovi u Beogradu spremni su za povratak studenata od petka, 15. maja od 7.30 časova. Svim studentima se savetuje da se u skladu s preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u studentske domove vrate isključivo ukoliko imaju ispitne obaveze, laboratorijske ili praktične vežbe, navodi se u saopštenju.
Ustanova Studentski centar "Beograd" preuzela je sve neophodne mere za njihov bezbedan povratak, dok su svi objekti za vreme dvomesečne pauze svakodnevno higijenski održavani i više puta detaljno dezinfikovani. U skladu sa ispitnim i nastavnim planovima, svi fakulteti i visoke strukovne škole dostavljaju spiskove studenata koji imaju obaveze u matičnim ustanovama i koji se na osnovu toga mogu vratiti u studentske domove.
Iz Ustanove SC "Beograd" apeluju da studenti koji imaju obaveze na fakultetu ili visokoj strukovnoj školi, a nisu sigurni da li se nalaze na dostavljenim spiskovima, konktaktiraju svoje visokoškolske ustanove.
Kako bi studentima bilo omogućeno da svoj povratak što lakše usklade sa ostalim obavezama, domovi će raditi i tokom predstojećeg vikenda.
Takođe, od 15. maja počeće sa radom i studentski restorani u domovima Studentski grad, Karaburma, Patris Lumumba, Rifat Burdžović, Zemun, Voždovac, Kralj Aleksandar I i Košutnjak.
Istovremeno, u studenskim domovima su do daljeg zabranjene posete, prenoćišta i slavlja u studentskim sobama.
Sve detaljne preporuke studenti mogu pronaći na sajtu Ustanove SC “Beograd”, a u slučaju da primete povišenu temperaturu, suvi kašalj ili posumnjaju na bilo koji od simptoma virusa Kovid-19, studenti se mogu javiti lekarima Respiratorne ambulante Studentske poliklinike u Prote Mateje 29, a potom i upravi studentskog doma.
Dežurni lekari Studentske poliklinike su dostupni 24 časa dnevno na broju telefona 063/359-284.
Svim stanarima studentskih domova savetuje se da se pridržavaju opštih higijenskih mera nadležnih organa i da poštuju propisanu fizičku distancu.