Vesti
Društvo i ekonomija
Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu
08.06.2020. 20:00
Izvor: RTS
Poezija Desanke Maksimović ostaje u školskom programu
Poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada, odlučeno je na vanrednoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta Srbije većinom glasova članova. "To znači da će u programu četvrtog razreda ostati zbirka "Tražim pomilovanje", a u trećem izbor iz poezije", rekao je za Radio Beograd 2 predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta profesor Radivoje Stojković. Odluka je, kako je dodao, prosleđena Ministarstvu prosvete Srbije.
Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će to rešenje i najverovatnije i biti. "Da se zadrži ceo opus pesnikinjin kako je i bio, a onda pesnici kao što su i Pekić, Raičković i Lalić kao jedna nova antologija uđu, kao antologija savremene srpske poezije u jednom novom terminu, i da ne remeti ostale stvari", rekao je Šarčević.
Sednica je održana nakon reakcije javnosti na odluku komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da čuvena zbirka velike srpske pesnikinje bude isključena iz programa za četvrti, a njen izbor poezije iz trećeg razreda gimnazije jer se smatra da se to delo Desanke Maksimović ne uklapa u "okvir epohe".