Vesti
Svet
Dugi pipci "korona kriminala" u Japanu
12.06.2020. 20:00
Izvor: RTS
Dugi pipci "korona kriminala" u Japanu
Koronavirus prisiljava na inovaciju - nažalost, ne samo u oblasti medicine, organizacije rada ili javnog saobraćaja, već i u svetu kriminala. Primer Japana, u poređenju sa mnogim drugim državama za život prilično bezbedne zemlje, pokazuje veliki potencijal koji epidemija pruža za nezakonito bogaćenje i zadovoljavanje mračnih nagona. Široka paleta moralno sumnjivih, beskrupuloznih i zlonamernih prekršaja inspirisanih epidemijom Kovida-19 u toj ostrvskoj carevini uključuje prestupe poput preprodaje maski po astronomskim cenama, krađe istih iz skladišta firmi i bolnica, prevare vezane za isplatu državne pomoći stanovništvu, provale u prodavnice i restorane zatvorene zbog epidemije i krađu robe koju dostavljači sada masovno ostavljaju pred stanovima zbog opasnosti od prenošenja zaraze.
Tome treba dodati i nedela vezana za epidemiju koja se mogu kvalifikovati kao remećenje javnog reda i mira i ugrožavanje bezbednosti stanovništva, poput kršenja pravila o karantinu ili izazivanja panike. U Japanu je malo teškog kriminala poput ubistava i brutalnih prebijanja, ali zato japanske bande ulažu puno resursa kao što su ljudstvo, vreme i tehnika u prevare u kojima preko telefona, pisama i mejlova nastoje da ubede građane da im predaju novac ili lozinke za svoje bankovne račune.
Korona je donela novu varijaciju u toj vrsti obmane – japanski kriminalci sada nastoje da "upecaju" lakoverne građane tako što se lažno predstavljaju kao opštinski radnici i traže poverljive podatke o njihovom finansijskom stanju i bankovnom računu, pravdajući se da su im te informacije potrebne kako bi izvršili uplatu novčane pomoći koju daje država zbog ekonomskih gubitaka koje je prouzrokovala epidemija.
Podvrsta ovog tipa prevare je pokušaj pljačkaša da dođu do istih podataka tako što ubeđuju potencijalnu žrtvu da ih unajmi kao zastupnike koji će obaviti sve potrebne formalnosti za primanje 830 evra državne pomoći koja će biti dodeljena svakom stanovniku u Japanu.
Policija grada Kjota putem svoje zvanične veb stranice upozorava građane i da mafijaši nastoje da se dokopaju njihovih keš kartica, koje su potrebne za povlačenje novca iz automatskih dispensera, tako što nastoje da ih uvere da je za prijem državne pomoći potrebna nova, posebna vrsta kartice koja se može dobiti samo vraćanjem one stare.
Još drskija je varijanta u kojoj se kriminalci, uglavnom sedokosim građanima, lažno predstavljaju kao bolnički funkcioneri i zahtevaju da smesta isplate novac za (fiktivne) troškove lečenja deteta ili rođaka koji je, navodno, oboleo od koronavirusa i leži u intezivnoj nezi.
Poznati su i slučajevi u kojima su uredno doterani mafijaši, izigravajući poslovne konsultante i posrednike, posećivali domove nudeći domaćinima lažne snove o velikom profitu, ubeđujući ih da preko njih ulože novac u fiktivna preduzeća iz oblasti biomedicine koja, navodno, rade na razvoju vakcine ili leka za novi koronavirus.
Po tvrđenju policije prefekture Ćiba, pripadnici podzemlja takođe pripremaju teren za buduće pljačke i iznuđivanje novca, pozivajući građane preko telefona i društvenih mreža da povuku svoju ušteđevinu iz banaka i pohrane je u svom domu jer, navodno, preti urušavanje finansijskog sistema usled koronom izazvanog zastoja u ekonomiji.
Izvršeno je i nekoliko hapšenja osoba koje su pokušale da se registruju kao stanari na više lokacija, kako bi mogli da prime državnu pomoć više puta.