Vesti
Svet
Plan za smanjivanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU do 2024.
05.10.2021. 02:00
Izvor: RTV
Plan za smanjivanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU do 2024.
Brisel/Podgorica - EU planira da na predstojećem samitu lidera EU i Zapadnog Balkana pokrene tzv. "mapu puta" kojom bi se odredili uslovi i ciljevi smanjivanja cena rominga uzmeđu EU i Zapadnog Balkana, rečeno je Tanjugu u Briselu.
Tim povodom evropski komesar za proširenje Oliver Varheji danas je razgovarao sa predstavnicima telekom operatera iz regiona.”Imao sam dobre razgovore sa telekom operaterima iz regiona kako da napredujemo u smanjenju cena rominga kako unuatr Zapadnog Balkana tako i regiona sa EU. Spremni smo da podržimo investicije kako bi ovo postalo stvarnost”, poručio je Varheji na Tviter nalogu.
Na samitu EU Zapadni Balkna, u okviru debate o Ekonomsko investicionom planu za region, jedna od tema biće i stvaranje uslova a postepeno smanjivanje cene rominga izneđu zemja Zapadnog Balkna i EU 27.
U EU pozdravljaju uspešnu primenu regionalnog dogovora o romingu koji je omogućio pokretanje besplatnog rominga među zemljma Zapadnog Balkna od 1. jula 2021. godine.
Dodaje se da će smanjivaje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana biti nadogradnja ove regionalne inicijative.
Zemlje članice EU usaglasile su danas tekst deklaracije kojim će lideri 27 država EU na samitu u Sloveniji potvrditi svoju "jednoglasnu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", kao i podršku "procesu proširenja", zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera".
Tako je reč "proširenje" ipak našla svoje mesto na samitu koji će se za dva dana održati na Brdu kod Kranja, uz jasna "uslovljavanja" kada je reč o političkim i ekonomskim kriterijumima koje zemlje kandidati moraju da ispune pre dobijanja članstva, ali i uz naglašavanje važnosti "jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica" od strane same EU.
Ostale tačke deklaracije, njih 28, nisu bile sporne za predstavnike zemalja članica EU.
One se odnose na važnost demokratije, vladavine prava i osnovnih prava na Zapadnom Balkanu, kao i na jačanje civilnog društva i pluralizam medija.
EU ponavlja svoju posvećenost i partnerstvo sa regionom kada je reč o borbi protiv kovida 19, a posebno kroz podelu 2,9 miliona doza vakcina.
I ovoga puta EU će pozvati zapadnobalkanske partnere da rade na regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i rešavanju bilateralnih problema, sa posebnim akcentom na podršci dijalogu "Beograda i Prištine i očekivanju napretka ka punoj normalizaciji odnosa" dve strane.

U delu deklaraciji koji se odnosi na Ekonomski i investicioni plan, EU naglašava da se mobiliše oko "30 milijardi evra za region u narednih sedam godina", od čega je devet milijardi bespovratnih sredstava, a oko 20 milijardi investicija u obnovu i oporavak Zapadnog Balkana.

EU naglašava da nastavlja da podržava regionalnu saradnju i poziva lidere regiona da uspostave Zajedničko regionalno tržište, dogovoreno u Sofiji 2020. godine.

Posebna pažnja ulaganja EU u region odnosiće se na Zelenu agendu, Akcioni plan za transport, postepeno ukidanje rominga između EU i Zapadnog Balkana, kao i na Agendu za inovacije.

Kada je reč o političkoj i bezbednosnoj saradnji kroz dogovoreni tekst deklaracije, partneri sa Zapadnog Balkana se pozivaju da napreduju ka "punom usklađivanju sa spoljnom politikom EU", pojačaju saradnju sa EU na borbi protiv dezinformacija i hibridnih pretnji, i da nastave saradnju po pitanju migracija i borbe protiv terorizma.

U zaključku deklaracije navodi se da će samiti EU i Zapadnog Balkana postati regularni, a da se sledeći planira već za 2022. godinu.