Vesti
Društvo i ekonomija
Solarna elektrana od 80 megavata u opštini Žabalj do 2026. godine
05.10.2021. 02:00
Izvor: Danas
Solarna elektrana od 80 megavata u opštini Žabalj do 2026. godine
Završena je prva faza projekta razvoja solarne elektrane snage 80 megavata, koju će u opštini Žabalj graditi WV International Emergy, saopštila je ta energetska grupacija.
Prve kilovat-sate iz Sunca kompanija bi trebalo da proizvede i isporuči u mrežu 2025-2026. godine. Investiciona vrednost projekta je 55 miliona evra.
„Veoma nam je drago što smo napravili prvi uspešan korak u razvijanju naše prve fotonaponske elektrane u Srbiji. Nakon pretežnog bavljenja vetroelektranama prethodnih godina, ulazak u sektor solarne energije za nas je bio izazov, ali imajući u vidu da država obezbeđuje stabilan okvir za investicije u zelenu energiju, i da je donošenjem paketa energetskih zakona potvrdila posvećenost ostvarivanju ciljeva energetske tranzicije i Zelene agende, naša grupacija je odlučila da nastavi da ulaže u Srbiji i diverzifikuje svoj portfolio“, rekla je Neda Lazendić, direktorka za ove grupcije za Srbiju.
Emerdži (Emergy) u Srbiji posluje od 2012. godine. Ukupan portfolio grupacije objedinjuje sedam vetroparkova u razvoju u Banatu ukupne planirane snage 800 MW. Vetroelektrane bi po planu trebalo da se priključe na mrežu sukcesivno u periodu od 2023. do 2026. godine.