Vesti
Društvo i ekonomija
Vujović u Novom Sadu: Ulažemo u zalivne sisteme kako bismo podigli kvalitet zelenila
13.10.2021. 20:00
Izvor: Danas
Vujović u Novom Sadu: Ulažemo u zalivne sisteme kako bismo podigli kvalitet zelenila
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem radove na izgradnji modernog zalivnog sistema u Futoškom parku, koji treba da obezbedi dovoljno vlage za biljni svet nezavisno od vremenskih uslova i da se na taj način sačuvaju od sušenja višedecenijska stabla, čime se unapredjuje kvalitet vazduha u tom gradu.
„Primetili smo prethodnih godina da se stara stabla suše i zato smo uložili značajna sredstva za moderne zalivne sisteme, koji funkcionišu tako što zalivaju koren stabla sa oko 20 litara vode na sat. Ranije je pokrivenost ovakvim sistemima u Novom Sadu bila oko tri odsto, a kroz ove projekte koje sa Gradom realizujemo još i u Limanskom parku i Bulevaru Evrope, taj procenat će se povećati“; rekla je Vujović, saopštio je njen kabinet.
Najavila je da će radovi u Futoškom parku biti završeni do kraja godine, u Limanskom parku za dvadesetak dana, a u Bulevaru su radovi zahtevniji jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica.
Prema njenim rečima, Ministarstvo sufinansira zalivne sisteme u Novom Sadu sa 90 miliona dinara a Grad učestvuje sa 31,7 miliona.
„Pored toga što brinemo o višedecenijskim stablima, trudićemo se da dodatno pošumljavamo. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Vučevićem, sa kojim imamo odličnu saradnju, i o novim projektima za što zdraviju životnu sredinu“, rekla je Vujović.
Podsetila je da je ministarstvo početkom godine raspisalo konkurse na kojima je dodeljen novac za projekte ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava.
„Projekti će biti realizovani u ovoj godini. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena, a trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana“, rekla je Vujović.