Vesti
Društvo i ekonomija
Bajatović: Snabdevanje gasom u potpunosti normalizovano
02.11.2021. 01:00
Izvor: RTS
Bajatović: Snabdevanje gasom u potpunosti normalizovano
Dodatne količine gasa, koje je Srbija interventno nabavila zbog kvara na gasovodu u Bugarskoj, krenule su iz Mađarske u 14 sati i od 16 sati u potpunosti je normalizovano snabdevanje gasom u Srbiji, izjavio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Dušan Bajatović je istakao da su, kako je i najavljeno, u 14 časova potekle dodatne količine gasa iz Mađarske."To su te interventne količine koje smo obezbedili i od 16 časova se može smatrati da su svi parametri sistema na onome što treba da bude i snabdevanje gasom u Srbiji je u potpunosti normalizovano", poručio je Bajatović.
Ukazao je da će pet miliona kubika gasa, koje je Srbija intervetno uvezla iz Mađarske, biti u potpunosti isporučeno do šest sati sutra ujutru.
Takođe, Bajatović je naveo da još nema pouzdanih informacija o tome kada će kvar na gasovodu u Bugarskoj biti otklonjeno.
"Nije ni do 16 sati bio problem ni sa domaćinstvima, niti sa privredom. Mi smo samo zamolili najveće potrošače da u jednom momentu, jer bi nastala velika razlika u parametrima, ako je moguće da svedu svoj rad na tehnološki minimum. Da bi nam omogućili da sačuvamo sistem u što boljem stanju, jer smo tako bili u stanju da vrlo brzo oporavimo parametre sistema, što se sada i pokazalo", rekao je Bajatović.
Zahvalio je svima koji su pomogli "Srbijagasu" u ovoj situaciji, kako je rekao, u skladu sa zakonom propisanim normama.
"Mi smo obezbedili odgovarajuće količine i za sutra ukoliko to bude trebalo, ako kvar u Bugarskoj ne bude popravljen", naglasio je Bajatović.
Havarija na gasovodu u Bugarskoj dovela je do prekida isporuke gasa u pojedinim delovima Srbije.
Zbog toga je "Srbijagas" uvezao pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske.
Naime, Bugarska je obustavila dotok gasa "Balkanskim tokom" u Srbiju i delimično Rumuniju. Razlog je havarija koja se noćas dogodila na mreži starog gasovoda u toj zemlji.