Vesti
Društvo i ekonomija
Pola para daje država: Počelo sufinansiranje ugradnje solarnih panela
06.11.2021. 20:00
Izvor: B92
Pola para daje država: Počelo sufinansiranje ugradnje solarnih panela
Ugovori o sufinansiranju ugradnje solarnih panela potpisani su između Ministarstva rudarstva i energetike i 37 lokalnih samouprava.Vrednost projekta je oko 390 miliona dinara. Polovinu novca za panele domaćinstvima daje država.
Lokalne samouprave će u decembru raspisati konkurs za najpovoljnije izvođače radova, a u januaru za građane koji žele da na svoj krov stave solarne ploče.
Domaćinstva će taj posao morati da završe za godinu dana od potpisivanja ugovora sa snabdevačem, koji će preuzimati njihov višak struje. U "Elektrodistribuciji Srbije" kažu da su spremni da ih priključe na mrežu, prenosi RTS.
"Snabdevač obaveštava 'Elektrodistribuciju' da je takav ugovor zaključen i naše stručne službe u roku od pet dana izlaze na teren i vršiće priključenje kupca proizvođača i upis u registar. I time se proces završava. Maksimalno brzo, maksimalno jednostavno", rekao je direktor za investicije u "Elektrodistribuciji Srbije" Predrag Matić.
"Ono što je važno za nas kako i za sve ostale lokalne samouprave jeste da se se da može do šest kilovolti instalirati snaga na porodične objekte naravno u sistemu sa EPS-om, a benefit će imati pre svega domaćinstva", naveo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.
Analize pokazuju – samo kroz ovaj projekat može da se ugradi 500 solarnih panela koji mogu da proizvedu 3.000 megavat-sati struje.
Pošto je u taj posao sa državom sada ušlo 37 lokalnih samouprava, ministarstvo energetike najvljuje da će u sledećem krugu pomoći opštinama koje to ne mogu da finansiraju.
"Nećemo da bilo koje domaćinstvo, iz bilo kog dela Srbije, iz takvih razloga nema mogućnost da učestvuje u ovakvim projektima. Ovo nisu projekti jednog domaćinstva, ovo su projekti cele držve. To za Srbiju znači, samo u ovom programu za ovih 37 lokalnih samouprava, manje ugljen-dioksida za 3.300 tona. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači da će imati energetsku stabilnost u godinma koje dolaze", kazala je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.
Građani ovim stiču novi status – "kupac-proizvođač" električne energije. Trošak za solarne panele za one koji mesečno troše do 600 kilovata struje je oko 4.000 evra, a ako uđu program plaćaju samo polovinu.