Vesti
Društvo i ekonomija
Nakon ulja poskupeo i hleb u Srbiji! Novi udar na džep građana, skočila cena i ostalih proizvoda
09.11.2021. 02:00
Izvor: mondo.rs
Nakon ulja poskupeo i hleb u Srbiji! Novi udar na džep građana, skočila cena i ostalih proizvoda
Prethodnih meseci došlo je do skoka cene osnovnih životnih namirnica, a izgleda da poskupljenjima nije kraj.
Hleb i ostali proizvodi od brašna u Vranju, Nišu, Zrenjaninu, a i u ostalim mestima u Srbiji skuplji su za pet do deset dinara. Tu odluku pekari su doneli u dogovoru sa snabdevačima i u skladu sa porastom cena sirovina.
Preduzeće koje hlebom snabdeva 60 odsto tržišta u Zrenjaninu, a proizvodi i brašno, povećalo je cene za 15 odsto."Glavni i osnovni razlog za poskupljenje hleba je to što je došlo do promena na tržištu pšenice, samim tim je brašno poskupelo kao naša osnovna sirovina i u skladu sa tim mi smo povećali cene", kaže Srđan Brcanski, direktor marketinga i razvoja te kompanije.
U nekim većim mlinovima brašno prodaju za 20 i više dinara za kilogram, a u vekni belog hleba od 500 grama, ima, kako tvrde pekari, 400 grama brašna, 150 grama vode, a ostalo su kvasac, so i aditivi."Hleb je poskupeo za pet dinara zato što je poskupelo brašno, takođe i pecivo. Pecivo je poskupelo za deset dinara, zbog poskupljenja brašna i ostalih materijala i sirovina", kaže Marko Stojković, šef proizvodnje u pekari u Vranju i dodaje da će se cene zaustaviti na tom nivou.
HLEB POSKUPEO DO 20 ODSTO
U proseku petnaest do dvadeset odsto poskupeli su proizvodi od brašna. Veknu hleba umesto 40, Vranjanci i Bujanovčani plaćaju 45 do 60 dinara, dok u uniji pekara u Nišu navode da je ovo poskupljenje skroz opravdano.
"Ovo je borba za opstanak industrijskih pekara koje proizvode najjeftiniji hleb. Mi se trudimo i učinićemo sve da one opstanu, jer nećemo imati jeftiniji hleb. U slučaju da struja poskupi, kao što je najavljeno, plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara", kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu.
Linearno za pet do dvadeset dinara poskupela su i peciva. Burek sada košta 140 dinara, 20 više nego pre nekoliko dana.