Vesti
Društvo i ekonomija
Region će se plašiti snega? Srbija mirna
11.11.2021. 20:00
Izvor: B92
Region će se plašiti snega? Srbija mirna
Vlada Severne Makedonije proglasila je energetsku krizu u snabdevanju zemlje strujom na 30 dana zbog mogućih nestašica.
Vanrednu situaciju u energetici uvela je pre mesec dana i Albanija. Ceo region mogao bi da se suoči sa manjkom električne energije s obzirom na to da se najavljuju - obilne snežne padavine
U elektroenergetskom sistemu Severne Makedonije proizvodnja struje je smanjena jer je najveći domaći prozvođač termoelektrana "Bitola" zbog kvara obustavila rad. Za sada nema restrikcija, deo potrošnje se pokriva iz uvoza i povlačenjem struje iz evropske mreže."Proglašavamo stanje krize u snabdevanju električnom energijom. Tom odredbom utvrdili smo uslove, kriterijume i mere u slučaju energetskog kriznog stanja kao i obaveze koje iz toga proizilaze", kaže Krešnik Bekteši, ministar ekonomije Severne Makedonije, prenosi RTS.
"Znalo se da je situacija alarmantna još pre 5-6 meseci i da je bilo potrebno blagovremeno reagovati i uvesti odgovarajuće mere da se zemlja spase iz situacije u kojoj se nalazimo", ističe Đorđi Manaskov iz Privredne komore Severne Makedonije.
Energetska kriza trese i Albaniju koja zavisi od uvoza struje. I u Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori preduzimaju mere, a od Nove godine u Bugaskoj najavljuju poskupljenje za građane.Građani u Srbiji mogu da odahnu - obećano je da će cene za njih mirovati do kraja grejne sezone. Snabdevnje naše zemlje je stabilno zahvaljući domaćoj proizvodnji, a EPS deo struje obebeđuje i iz uvoza dok se ne završi remont Bloka B1 u TENT-u.
"Struje ima dovoljno, način na koji Elektroprivreda Srbije u ovom trenutku uvozi struju, imaju koliko ja znam tu vrstu redovnog uvoza. Spremni jesmo. Prati se situacija i ja se nadam da ćemo moći da odgovorimo izazovima koji jesu ispred nas", napominje Zorana Mihajlović, ministrka rudarstva i energetike.
Inače, na uvoz struje se dugoročno ne sme oslanjati. U bilo kakvim vanredniim okolnostima. Ugovore za izvoz - zemlje mogu da stave van snage i zatvore granice za prenos struje, jer su obvezne da prvo pokriju svoje nacionalne potrebe.