Vesti
Društvo i ekonomija
U Srbiji počelo prijavljivanje pekara za subvencionisano brašno iz Robnih rezervi
23.11.2021. 20:00
Izvor: Danas
U Srbiji počelo prijavljivanje pekara za subvencionisano brašno iz Robnih rezervi
Ministarstvo trgovine Srbije pozvalo je proizvođače hleba da se od danas prijave za kupovinu brašna iz Republičke direkcije robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara za kilogram sa uključenim PDV-om.
Za kupovinu brašna tipa „T-500“ po subvencionisanoj ceni mogu da se prijave svi proizvodjači koji su u momentu donošenja Uredbe, kojom je vlada Srbije uvela obaveznu proizvodnju i ograničila maksimalnu cenu hleb od tog brašna na 46 dinara, bili registrovani za tu delatnost.
Kupovina brašna, kako je precizirano u pozivu Ministarstva trgovine, trajaće dok se ne utroše raspoložive količine brašna.
Proizvodjači hleba treba da prijave podnesu Uniji pekara Srbiji ili Privrednoj komori Srbije (PKS).
Proizvodjač hleba koji konkuriše mora biti registrovan za proizvodnju hleba i peciva i mora biti aktivno pravno lice.
Maksimalne količine brašna koje može kupiti biće odredjene proporcionalno njihovoj proizvodnji hleba od brašna tipa „T-500“ za poslednja tri meseca, a vodiće se računa i o ravnomernoj raspodeli brašna na teritoriji Srbije.
Ministarstvo trgovine će konačne spiskove, sa odredjenim maksimalnim količinama brašna, prethodno ažurirane od strane Unije pekara Srbije i PKS, dostavljati Republičkoj direkciji za robne rezerve na nedeljnom nivou, sve do isteka količina subvencionisanog brašna tipa „T-500“.
Proizvodjači hleba koji se nadju na spiskovima u obavezi su da sa Republičkom direkcijom za robne rezerve zaključe ugovore o kupovini brašna.
Troškove transporta brašna snosiće proizvodjači hleba.