Vesti
Društvo i ekonomija
Domaće inovacije u obrazovanju na Svetskoj izložbi u Dubaiju
12.12.2021. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Domaće inovacije u obrazovanju na Svetskoj izložbi u Dubaiju
Delegacija Srbije koju čini 60 kompanija, naučno-obrazovnih institucija i ustanova, kao i naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara, predstaviće svoje inovacije i projekte na svetskoj izložbi „Ekspo 2020 Dubai“ tokom 4. tematske nedelje „Znanje i učenje“ koja je počela danas i traje do 18. decembra.
Privrednici i predstavnici naučno-obrazovnih ustanova, institucija i organizacija, upoznaće svetsku javnost sa srpskim dostignućima i ostvariti kontakte sa potencijalnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i predstavnicima ostalih zemalja učesnica Svetske izložbe.
Članovi srpske delegacije biće u prilici da razmenjuju iskustva i znanja na međunarodnom nivou, a s ciljem da se sagledaju načini i mogućnosti obrazovanja kadrova za budućnost, kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije i direktor Poslovne akademije PKS.
„U okviru ove tematske nedelje biće predstavljeni novi metodi, alati, instrumenti i tehnike učenja, sagledani načini za povećanje dostupnosti obrazovanja, razmenjena iskustva o izazovima koja je učenju nametnula pandemija, predstavljene inovacije u svim sferama od značaja za privredu i društvo“, ističe Kovačević.
Delegaciju čine državne i privatne ustanove visokog obrazovanja, privredni subjekti, naučno-tehnološki parkovi i inovacioni centri.
Direktorka Sektora za strategiju kompanije Telekom Srbija Mila Milenković navodi da “Telekom Srbija, u želji da poveća svoj inovacioni kapacitet, kao i da omogući transfer znanja i ideja sa kompanijama u lancu vrednosti, startap kompanijama i obrazovnim institucijama, namerava da se predstavi kroz koncept Otvorene inovacije i pozove različite kompanije i predstavnike akademske zajednice da se pridruže u realizaciji planova i korišćenju znanja u razvoju inovacija”.
Posebna tema tokom četvrte tematske nedelje biće veštačka inteligencija, kao i digitalizacija u obrazovanju, dualni model stručnog obrazovanja i druge oblasti koje su u funkciji učenja za budućnost.
“Očekivanja su velika, a posebno smo zainteresovani za teme inovacija u tehnologijama koje podržavaju učenje i primenu znanja kroz vežbe, jer je naš krajnji cilj da kroz programe mehatronike na najbolji način spojimo tradicionalno i savremeno”, ističe Olivera Gvozdenov, direktorka kompanije „Ernst Klett Präsenzlernen Osteuropa Beograd“, jedinog multidisciplinarnog trening centra za mehatroniku u Srbiji i regionu.
Razvojna agencija Srbije i Operativni tim za realizaciju nastupa Srbije na Expo-u 2020 DUBAI, 13. decembra na Paviljonu Srbije organizuju drugu investicionu konferenciju koja će predstaviti prilike za investiranje u sektorima automobilske industrije sa fokusom na električnu mobilnost, hemijsku i industriju šinskih vozila. Rastući trend ulaganja u održivi transport, e-mobilnost i nove tehnologije u proizvodnji u sektoru transporta prilika su da se Srbija pozicionira kao industrijski lider u ovom delu Evrope, te je Expo Dubai pravo mesto da se investitorima približe ova tri sektora i uspostavi kontakt za nova ulaganja. Investicionu konferenciju otvoriće ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.
U okviru raznovrsnog poslovnog programa osmišljenog za našu delegaciju, B2B susreti privrednika planirani su za 14. decembar, dok će 15. decembra biti organizovan Biznis dan Srbije na Paviljonu.
Učešće na Svetskoj izložbi privrednicima iz Srbije omogućeno je uz povlašćene uslove, besplatnu avio kartu i lokalne transfere, smeštaj po povlašćenim cenama u odabranim hotelima, kao i besplatno korišćenje Biznis haba Srbije u slobodnoj zoni Južni Dubai.
Pod sloganom ”Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” svetska izložba “Ekspo 2020 Dubai” počela je 1. oktobra 2021. i trajaće do 31. marta 2022. godine.