Vesti
Društvo i ekonomija
Brnabićeva: Rio Tinto mora da bude transparentniji
16.12.2021. 20:00
Izvor: novosti.rs
Brnabićeva: Rio Tinto mora da bude transparentniji
Prredsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da će biti potrebna veća transparentnost u poslovanju kompanije Rio Tinto, pre svega u odnosu na lokalnu zajednicu.
- Ne bežim od transparentnosti, smatram da je transparentnost saveznik u radu vlade i javne uprave - rekla je Brnabićeva novinarima na pitanje o odluci Grada Loznica da ukine prostorni plan koji se odnosio na projekat Rio Tinta i kako će se dalje razgovarati sa tom kompanijom.
Premijerka je rekla da je bila nezadovoljna što Memorandum o razumevanju koji je potpisan sa Rio Tintom 2017. nije bio objavljen i da nije znala za to, a da su joj u Generalnom sekretarijatu vlade objasnili da se neobavezujući memorandumi o razumevanju uglavnom ne objavljuju, već da se u saopštenju za medije nakon potpisivanja predoči šta je u tom dokumentu.
- Kada sam iz medija čula da nije objavljen, tražila sam da se odmah objavi. Mi smo prvi počeli da pričamo sa Rio Tintom da ukoliko bude rudnika, litijum neće moći da se izvozi iz Srbije. Niko od 2004. njima to nije rekao, niko to nije postavio kao uslov i nije pitao šta će dati za lokalnu zajednicu - rekla je Brnabićeva posle promocije platforme eKonsultacije.
Navela je da je na njen zahtev u Memorandumu stavljena obaveza Rio Tinta da poštuje najviše standarde životne sredine ne samo Srbije, već i međunarodne standarde.
Premijerka je primetila da od objavljivanja Memoranduma niko nije izašao da se izvini i kaže da su lagali o tome šta piše u tom dokumentu, navodeći da je jedan od vođa pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta rekao da je to osnovni dokument koji se krije i u kome je Rio Tintu sve dato, u kome su prostorni plan i garancije toj kompaniji.
- I gde su garancije i prostorni planu tom dokumentu. Sve što smo rekli je da ćemo biti efikasni, u skladu sa zakonom, da ćemo komunicirati i pomoći kao i svakom drugom investitoru, u skladu sa zakonom - rekla je Brnabićeva.
Naglasila je da Rio Tinto mora bude mnogo transparentniji pre svega u odnosu sa lokalnom zajednicom, sa svima koji su u obuhvatu onoga što bi trebalo da bude rudnik, ali i sa svima koji žive u tom kraju.
Kako kaže, to da li će biti rudnika zavisi od građana i studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
- To su dva uslova o kojima je govorio predsednik (Aleksandar) Vučić - rekla je premijerka.