Vesti
Društvo i ekonomija
Mihajlović: Nema ugovora sa Rio Tintom
18.12.2021. 20:00
Izvor: Danas
Mihajlović: Nema ugovora sa Rio Tintom
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas profesoru Šumarskog fakulteta Ratku Ristiću i aktivisti Aleksandru Jovanoviću da predstave građanima svoj politički program, umesto što se kriju iza ekoloških tema, i istakla ne postoji nikakav ugovor sa Rio Tintom, niti sa bilo kojom drugom komapnijom o eksploataciji litijuma.
Sve vreme se država ponaša odgovorno i svi podaci su javno dostupni, navela Mihajlovićeva u saopštenju.
Ona je pitala na osnovu kojih podataka Ristić tvrdi da će biti uništena životna sredina, kada se radi o potpuno novoj tehnologiji, a nisu završene studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
Velika je bruka da profesor Beogradskog univerziteta govori o tako važnoj temi, kao što je životna sredina, bez ikakvih argumenata i dokaza, ocenila je Mihajlović i upitala Ristića ima li bar jednu studiju o proceni uticaja projekta ‘Jadar’ na životnu sredinu, ili koristi ekologiju da bi dobio političke poene.
Ona je rekla da je Ristić bio član Republičke revizione komisije i da su u to vreme usvojeni projekti za gradnju 14 minihidroelektrana, između ostalog i na Goliji, Staroj Planini i Kopaoniku.
To što se ne slažete sa politikom i projektima Vlade je legitimno. Vaše je pravo da se protivite privrednom i društvenom razvoju, ali onda budite iskreni i recite to građanima i predstavite to u okviru svog političkog programa na izborima. Licemerno je da se krijete iza ekoloških tema i da akademsko zvanje koristite za političku promociju, poručila je Mihajlovićeva.