Vesti
Društvo i ekonomija
Hiljade ljubimaca i drugih životinja umre od srčanog udara zbog petardi za Novu godinu
21.12.2021. 02:00
Izvor: Politika
Hiljade ljubimaca i drugih životinja umre od srčanog udara zbog petardi za Novu godinu
Udruženje za zaštitu životinja u Srbiji apelovalo je danas na građane da tokom praznika ne koriste pirotehnička sredstva jer njihova upotreba, osim što je zabranjena zakonom i može biti opasna po ljude, može da bude štetna i po životinje i okolinu.
To udruženje je navelo da praznična slavlja uz petarde godišnje budu fatalna za čak 5.000 životinja i da psi i mačke često umiru od srčanog udara izazvanog stresom zbog preterane buke, dok se često dešavaju i povrede koje za njih bivaju mnogo ozbiljnije nego po ljude.
„Svakog decembra ambulante su pune prestravljenih ili povređenih životinja koje su se našle u neposrednoj blizini nekog pirotehničkog sredstva, najčešće petarde”, naveo je u saopštenju predstavnik tog udruženja Aleksandar Gavrić.
On je dodao da je buka posebno opasna za starije pse i mačke, kao i ulične, napuštene životinje koje ne uspeju da se sklone od pucanja.
Udruženje je pozvalo građane da prijave nezakonitu upotrebu pirotehničkih sredstava komunalnoj policiji, prenela je Beta.
„Podaci koje je objavio Gradski zavod za javno zdravlje Beograd govore da više od 50 odsto povreda uzrokovanih petardama predstavljaju opekotine, a najčešće stradaju šake i prsti, oči i glava. Uzrok svake druge povrede je neadekvatno rukovanje, dok svaku treću izazove neispravna pirotehnika”, navelo je to udruženje i podsetilo da zakon propisuje kazne od 50.000 do 100.000 dinara, društveno korisni rad ili čak i zatvor za one koji tim sredstvima ugroze sigurnost drugih građana.