Vesti
Društvo i ekonomija
Narodna banka predviđa postepeni pad inflacije od drugog tromesečja
13.01.2022. 02:00
Izvor: E kapija
Narodna banka predviđa postepeni pad inflacije od drugog tromesečja
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u decembru 2021. na mesečnom nivou iznosila 0,4%, dok je u odnosu na decembar 2020. godine iznosila 7,9%. Prosečna godišnja inflacija u 2021. godini iznosila je 4%. Narodna banka Srbije procenjuje da će se u prvom tromesečju ove godine inflacija verovatno kretati oko decembarskog nivoa (7,9% međugodišnje), nakon čega će početi postepeno da pada i očekuje da će se u trećem kvartalu vratiti u granice cilja od 3% plus/minus 1,5%.
- Od drugog tromesečja očekujemo njen postepeni pad, dok bi u granice cilja trebalo da se vrati tokom trećeg tromesečja. Krajem godine očekujemo međugodišnju inflaciju oko centralne vrednosti cilja od 3%, a s obzirom na visoku bazu iz 2021. godine, postoji mogućnost da se krajem godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona od 3,0 ± 1,5% - navode iz NBS.
Kako dodaju, rizici u pogledu inflacije u narednom periodu odnose se pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzinu globalnog ekonomskog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja.
- Kada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone, koja je za potrebe projekcija pretpostavljena na nivou prosečne. To podrazumeva blag rast poljoprivredne proizvodnje u odnosu na 2021. godinu, koja je zbog suše bila slabija od proseka - saopštavaju.