Vesti
Društvo i ekonomija
„Švajcarska formula” obezbeđuje realan rast penzija
23.01.2022. 02:00
Izvor: Politika
„Švajcarska formula” obezbeđuje realan rast penzija
Dok Milan Krkobabić, predsednik PUPS-a, kaže da se ove godine očekuje promena načina usklađivanja penzija, u resornom ministarstvu navode da je to predmet stalnih analiza
Najave Milana Krkobabića, predsednika Partije ujedinjenih penzionera Srbije da očekuje da se ove godine promeni formula za usklađivanje penzija i da postoji njegov dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ponovo je otvorilo pitanje šta je jače – reč ili ono što je napisano i predviđeno revidiranom fiskalnom strategijom za 2022. s projekcijom za 2023–2024. koju je objavio Fiskalni savet. Iz strategije se zaključuje da će se kretanje rashoda za penzije i ubuduće određivati po trenutno aktuelnoj „švajcarskoj formuli”, dakle 50 odsto s rastom zarada i isto toliko s rastom inflacije.
Iz Fiskalnog saveta je još sredinom prošle godine najavljeno, a kasnije i više puta preporučeno vladi da se dosledno drži postojeće formule i prilikom izrade budžeta koji je u međuvremenu usvojen, te da eventualne modifikacije koje se sve češće pominju u javnosti ne bi trebalo sprovoditi bez sveobuhvatnih analiza jer su penzije najosetljiviji i najveći segment javnih finansija.
Iako sve ovo dobro zna, prvi čovek PUPS-a kaže da je predsednik Vučić, na sednici Glavnog odbora PUPS-a rekao da penzije prate plate, uz ogradu da će se truditi da to praćenje bude maksimalno.
Krkobabić dodaje da je popravljanje „švajcarske formule” nužno i da je to osnovni zahtev ove partije koja se zalaže za bolju poziciju penzionera.
Koliko su zaista izvesne ovakve promene upitali smo predstavnike Ministarstva rada gde za „Politiku” navode da je formula za usklađivanje penzija predmet stalnih analiza.
„Konkretna rešenja zavisiće od kapaciteta javnih finansija, kako se ne bi narušila postignuta finansijska stabilnost. Usklađivanjem penzija prema formuli koja se primenjuje od januara 2020. obezbeđuje se realan rast njihove vrednosti”, objašnjavaju iz resornog ministarstva.Pored toga primanja korisnika penzija se dodatno uvećavaju isplatom novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju i povremenim dodatnim jednokratnim isplatama pomoći.
Imajući navedeno u vidu, ovo ministarstvo je preuzelo i konkretne poteze tako što je u neposrednom kontaktu sa predstavnicima penzionera, Fondom PIO, Komisijom za praćenje primene propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju i pitanja korisnika penzija.
Zadatak ove komisije je da predlaže mere za unapređenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja i pokreće inicijative za izmene i dopune propisa koji regulišu pitanja od značaja za ovu najstariju populaciju.
Ukoliko bi se stekli uslovi za promenu načina usklađivanja penzija pristupilo bi se izmenama Zakona o PIO, zaključuju u Ministarstvu rada.
Kako stvari sada stoje prosečan iznos penzije za novembar 2021. koja je isplaćena u decembru iznosi 29.347 dinara.
Prema poslednjim statističkim podacima Fonda PIO učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi za oktobar za sve penzionere iznosilo je 45 odsto, iako prema zakonu ne bi trebalo da pada ispod 50 procenata.
Palo je učešće i prosečnih penzija Fonda PIO zaposlenih u prosečnoj zaradi na 48 odsto, samostalaca na 43,2 procenta, dok se najniže penzije u prosečnoj zaradi od 19,4 odsto beleže i dalje kod poljoprivrednih penzionera.Inače, za oko 1,6 miliona penzionera u februaru sledi isplata novousklađenih penzija za 5,5 odsto (što je inflacija već pojela) i po 20.000 dinara novčane pomoći.
Sa najnovijim usklađivanjem prosečna penzija preći će 30.000 dinara.