Vesti
Društvo i ekonomija
Može li cena gasa dostići 2.000 dolara i da li Srbija ima razloga za brigu
27.02.2022. 20:00
Izvor: RTS
Može li cena gasa dostići 2.000 dolara i da li Srbija ima razloga za brigu
Sukobi u Ukrajini su trenutno uticali na svetske berze. Prvo je nafta prešla psihološku granicu od 100 dolara po barelu, a onda su i cene gasa, uz smanjene isporuke, skočile za 35 odsto na evropskom tržištu. Jelica Putniković, glavna i odgovorna urednica portala "Energija Balkana" istakla je da Rusija nema konkurenciju i da Evropa oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte uvozi iz Rusije i da bi, ako bi se to prekinulo, imala problema. Ocenila je da Srbija ima dovoljno rezervi energenata i da, za sada, nema razloga za brigu.
Rusija je jedan od najvećih dobavljača energije na svetu. Prema podacima iz CIA Vorld Factbook, ona je drugi najveći izvoznik sirove nafte na planeti, posle Saudijske Arabije i najveći izvoznik prirodnog gasa, daleko ispred drugoplasiranog Katara.Jelica Putniković je istakla za RTS da Rusija nema konkurenciju i da Evropa oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte uvozi iz Rusije i da bi, ako bi se to prekinulo, imala problem.
"Mi smo videli čim su krenule ove ratne situacije u Ukrajini, gas je poskupeo na evropskim berzama, međutim posle je cena pala. Opet ćemo videti kako će ići dalje. Ono što je pozitivna informacija je da je saopšteno iz Rusije da oni nastavljaju sa isporukama", rekla je Putnikovićeva.
Dodaje i da su iz Evrope rekli da se plaše da će cena rasti. Ocenjuje da bi, u zavisnosti od razvoja situacije, cena gasa mogla da poraste što bi ugrozilo i građane i privredu, ali se i nada da će na kraju, kako je rekla, svi sesti za pregovarački sto.
Da li će gas dostići cenu od 2.000 dolara
Kaže da je bila jedna vrsta pretnje iz Rusije da bi gas u Evropi mogao da dostigne 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara.
"To je jedno globalno tržište i ne može sad da se kaže da samo Evropa kupuje gas i naftu, cene rastu na svetskom tržištu u zavisnosti. Prvo Rusiji se ne isplati da obustavi isporuku gasa. U vreme Sovjetskog Saveza, u vreme gvozdene zavese, kada je bio Hladni rat, SSSR nikada nije obustavio izvoz gasa. Jedino za vreme Drugog svetskog rata nisu hteli gas da prodaju Hitleru", podsetila je Putnikovićeva.
Nada se da će taj ekonomski aspekt biti i na jednoj i na drugoj strani preovlađujući u odnosu na politiku, jer je najbitnije da ljudi imaju gorivo za grejanje za saobraćaj, za transport.
Rusija može da se okrene azijskim zemljama
Ruska Federacija ima najveće svetske rezerve prirodnog gasa, one čine 24 odsto ukupnih svetskih rezervi i uglavnom se nalaze u Sibiru. Podaci govore da u narednih 10 do 15 godina neće biti alternative ruskom gasu.
Putnikovićeva navodi i da su svi, inače, najavljivali da će cene gasa malo da padnu kada prođe grejna sezona. Međutim, privreda u Aziji jača i oni imaju sve veće potrebe za gasom koji stiže u tankerima, to je taj tečni prirodni gas.
Smatra da bi Rusija mogla da se okrene da svoje energente prodaje Kini i drugim azijskim zemljama. Tu su i Japan i Indija koji imaju ogromne potrebe za energentima.
"Niko ne kaže da Severni tok 2 neće proraditi"
Objasnila je da Severni tok 2 nije ni proradio, što znači da su evropski kupci prošlog leta na vreme naručivali gas od Rusije i napunili skladišta ne bi bilo ni priče da nedostaje gasa i da Evropa ima problem.
"Severni tok 2 je baš i izgrađen zbog sigurnosti snabdevanja u nekom narednom periodu. I mislim da je to prolongirano dok se ne završi ova kriza s Ukrajinom. Niko ne kaže: neće taj gas nikad proraditi."
S druge strane, kako ističe, nije samo Gasprom ulagao u taj gasovod nego i evropske kompanije, što znači da je to direktan udar na budžet njihovih kompanija.
Da li Srbija ima razloga za brigu
Istakla je da "Banatski dvor" sada nije pun ali da ima dovoljno rezervi gasa.
"Ono što ja znam, a i čulo se od zvaničnika, uvozi se gas da bi se obezbedile dodatne rezerve, tako da bude dovoljno za grejanje. Mi se ne snabdevamo preko Ukrajine imamo pravac iz Turske. Uvoze se i dodatne količine, čuli smo da su obezbeđena dodatna finansijska sredstva, tako da nama ne preti nestašica gasa. Mi sada čekamo da vidimo kakva će biti situacija kada se bude pravio novi dugoročni ugovor", rekla je Putnikovićeva.
Dodala je da nafte imamo za više od mesec i po dana i da je to, jednostavno, proces na koji nas tera EU.
Navela je da zemlje Evropske unije traže da se u rezervoarima ima nafte za 61 dan.
"Nismo još stigli do toga ali imamo za mesec i po dana. Podsetiću da pored NIS-a u Srbiji benzinske pumpe imaju evropske kompanije i oni imaju već pristupe snabdevanju sirovom naftom i mogu da nam dostave derivate, tako da nema razloga za brigu", zaključila je Putnikovićeva.