Vesti
Društvo i ekonomija
Tabaković: Građani i privreda da ne brinu o štednim ulozima
09.03.2022. 02:00
Izvor: RTV
Tabaković: Građani i privreda da ne brinu o štednim ulozima
Beograd - Domaći bankarski sistem je dovoljno likvidan i kapitalizovan i može da reaguje na sve zahteve klijenata za podizanje depozita preko bankomata, u elektronskom bankarstvu i na šalterima i da održi stabilan kurs dinara, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare pozvala medije da ne stvaraju paniku plasiranjem neproverenih informacije iz neimenovanih izvora o navodnim redovima ispred banaka i menjacnica i povećanja deviznog kursa.Guvernerka je naglasila da je od 25. februara svega 24 miliona evra depozita povučeno iz domaćih banaka.
„To je svega 0,19 odsto depozita, ali to nije izašlo iz sistema, nego je prebačeno iz banke u banku, a razlog je neizvesnost sudbine Sberbanke, koju smo mi na vreme rešili“, rekla je Tabković.
Pomenula je da je nakon izbijanja ukrajinske krize 25. februara ukupna likvidna aktiva povećana za 21 milijardu dinara na 1.522 milijarde dinara, što je oko 40 odsto ukupne ative bankarskog sektora, te dodala da je zbog toga uverena da građani i privreda ne treba da brinu o svojim štednim ulozima.
Guvernerka je naglasila da je Srbija dočekala krizu sa deviznim rezervama od 16 milijardi evra i deviznom štednjom koja je od početka ove godine uvećana za 185 miliona evra na preko 12 milijari evra.
„Verujem da će te rezerve trajati makar tri puta duže od onog koliko bi mogao da traje rat u Ukrajini“, dodala je Tabaković.