Vesti
Društvo i ekonomija
Bajatović: Neće se desiti prekid dotoka gasa iz Bugarske
15.03.2022. 20:00
Izvor: RTV
Bajatović: Neće se desiti prekid dotoka gasa iz Bugarske
BEOGRAD - Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ocenio je danas da se prekid dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju neće desiti i da su izjave o tome deo propagandnog rata koji traje i na čijoj meti su Bugarska i Srbija.
"Mislim da se prekid dotoka gasa kroz Bugarsku neće desiti iz prostog razloga što je gas berzanska roba i uvek možete nekom količinom gasa da platite transport. Ja čak mislim da oni to kompenzuju, ali neće da kažu", rekao je Bajatović za TV Hepi.On je istakao da nema nikakve sumnje da sa berzanskom robom koja je isto što i novac može platiti transport gasa bez uvođenja rublje u takvu transakciju.
"Nema uopšte potrebe da razmatramo te geopolitičke izjave koje se koriste u informacionom ratu . Ja sam čak siguran da je to neko pustio da bi se pravila panika u regionu. Između ostalog, pritisak je na Bugarsku i na Srbiju. Sa druge strane, šta opredeljuje odnose? Interes. Pa šta sad, da Bugari obustave transport gasa, a odakle njima gas? Nema.
Da li je interes Rusije da ostane bez prihoda od izvoza gasa? Očigledno da nije", rekao je Bajatović.
On je ocenio da se "evropska jednačina snabdevanja gasom" ne može rešiti bez ruskog gasa najmanje u narednih sedam godina.
Bajatović se osvrnuo na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovu temu.
"Predsednik je po starom dobrom običaju oprezan, što je dobro, ali teško da će doći do plaćanja u rubljama. Rusi su rekli za hartije od vrednosti da će plaćanje biti u rubljama, zbog zamrzavanja deviznih sredstava u inostranstvu i da se to ne odnosi na enegrente", rekao je direktor "Srbijagasa".On je izneo sopstvena zapažanja o tome odakle potiču tvrdnje o prelasku plaćanja gasa u rubljama.
"Interesantno je što su u Bugarskoj pripadnici nevladinog sektora pričali kako je realno da Rusi plaćaju u rubljama, a svi bugarski eksperti, ljudi koji se stvarno bave finansijama i gasom kažu da je to nemoguće i da se neće desiti. Kako to, oni koji se finansiraju američkim dolarima pričaju da je ta kriza tako realna?", upitao je Bajatović.
On je dodao da je "Srbijagas" pre nekoliko dana platio gas "Gaspromu" u evrima i dodao da je dogovoreno da se sa plaćanja u dolarima pređe na evre.