Vesti
Društvo i ekonomija
Svetska banka odobrila kredit Srbiji za Projekat čiste energije
25.03.2022. 01:00
Izvor: Danas
Svetska banka odobrila kredit Srbiji za Projekat čiste energije
Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je zajam Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara za Projekat čiste energije i energetske efikasnosti za građane, saopštila je danas beogradska kancelarija Svetske banke.
Cilj projekta je da doprinese uštedi energije i omogući građanima veću udobnost i toplije domove, kroz ulaganja u čista i efikasna rešenja za grejanje i ugradnju sistema krovnih solarnih panela, istovremeno napuštajući fosilna goriva koja zagađuju vazduh i čine i većinu energenata korišćenih u Srbiji.
Stambeni sektor u Srbiji poseduje veliki neiskorišćen potencijal za unapređenje energetske efikasnosti: domaćinstva čine oko jednu trećinu finalne potrošnje energije u Srbiji, a oko tri četvrtine energije koju koriste služi za grejanje, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Očekuje se da će tokom pet godina trajanja projekta ulaganje u održivo grejanje stići do 25.000 domaćinstava, a oko 2.500 najugroženijih domaćinstava dobiće podršku putem „dopunskih subvencija“ za socijalnu inkluziju, a takođe se očekuje da 3.000 domaćinstava prestane da koristi tradicionalne vidove grejanja na čvrsta goriva.