Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo energetike: Razrađujemo sve varijante za nabavku nafte
30.03.2022. 20:00
Izvor: novaekonomija.rs
Ministarstvo energetike: Razrađujemo sve varijante za nabavku nafte
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da razrađuje sve varijante i rešenja kako bi se u Srbiji obezbedilo sigurno snabdevanje sirovom naftom. Prethodno je uprava Jadranskog naftovoda (JANAF) saopštila kako će od 15. maja obustaviti svoje isporuke Naftnoj industriji Srbije (NIS) zbog sankcija koje su uvedene Rusiji.
Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je, kako se naglašava, prioritet za to ministarstvo.
"Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke", dodaje se u saopštenju.
Kako se dodaje, sagledavaju se i efekti promena u načinu snabdevanja, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima. Cilj je da se što adekvatnije odgovori na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF."Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja", dodaje se u saopštenju.
Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.
Većinski vlasnik NIS-a je ruska državna kompanija Gasprom. Rusija se zbog rata u Ukrajini našla na udaru sankcija zapadnih zemalja i JANAF je kako je ranije objašnjeno u obavezi da ih poštuje.