Vesti
Politika
Vučić: "Verujem u pobedu u prvom krugu; Jokić svojeručno potpisao podršku"
31.03.2022. 20:00
Izvor: B92
Vučić: "Verujem u pobedu u prvom krugu; Jokić svojeručno potpisao podršku"
Lider SNS i kandidat za predsednika Srbije Aleksandar Vučić govorio je o planovima i o postignutim rezultatima u emisiji "Oko" na RTS-u uoči izbora.
"Ja sam jedini koji nije iskoristio ovo vreme", rekao je Vučić.
Nakon toga, Vučić je komentarisao sastank sa novim američkim ambasadorom."Ja verujem da će da bude još snažnijih pokušaja za našu bilateralnu saradnju, a kako ćemo rešiti pitanje Kosova, to ostaje da vidimo", kazao je.
Rekao je da je zahvalan Sergeju Lavrovu zbog lepih reči o Srbiji i da su svi dobrodošli u Srbiju. "U ovom trenutku mi sto posto zavisimo od ruskog gasa, to je pitanje uposlenosti naših ljudi, to je pitanje koje se na sve odražava", rekao je Vučić.
Sankcije Rusiji?
"Srbija je izašla sa svojim stavom koji je bio veoma precizan. Mi smo promišljeno ragovali, mudro, odgovorno i ozbiljno. Pritisaka će biti, ali je Srbija ozbiljna država i u skladu sa time će reagovati", rekao je.
"Ja mislim da je u obostranom intersu da Srbija napreduje na evropskom putu, ali mi nismo članica EU i moramo da vodimo računa o našim interesima. Čak i kancelar Šolc kaze da oni ne mogu da žive bez ruskog gasa, onda moraju da razumeju i jednu malu Srbiju i veoma specifičnu poziciju Srbije", rekao je Vučić.
"NIS je već potpao pod sankcije EU, tražimo rešenja. 15. maja više ne možemo da uvozimo naftu ako ostane ovako, ali pregovaramo sa EU, naći ćemo rešenje", dodao je.
Izbori
"Sada možda imam najveću tremu na izborima nego ikada pre. Ja verujem pobedu u prvom krugu, bio bih tužan ako ne osvojim 60 odsto", rekao je.
"Ako niste u stanju sebi da podižete lestvicu i tražite više, onda uspeh nećete ni postići. Svi koji su u ovoj kampanji dolazili na debate, svi su vodili kampanju protiv mene i jedne stranke, a mi ni o kome nismo govorili loše, bavili smo se samo svojim programima i planovima", objasnio je.
"Mi smo izabrali ovaj put jer smo mnogo uradili za našu zemlju, izgradili smo mnogo kliničkih centara, 30 bolnica se ili gradi ili je izgrađeno... auto-put Miloš Veliki gradimo, brzu prugu Beograd-Novi Sad, nastavljamo ka Subotici. Počinjemo da gradimo i ka Nišu, novi stadioni, metro u Beogradu, linijski park...", najavio je predsednički kandidat Srpske napredne stranke."Ti rezultati su nešto što zaslužuje poverenje zato verujemo u dobar rezultat. Očekujem preko 2 miliona glasova u prvom krugu, iako sam unapred izgubio 55 hiljada glasova na KiM", kazao je Vučić.
Rekao je da će imati 126 poslanika gotovo sigurno u parlamentu i dodao da za većinu u Beogradu zavisi od toga ko će sve preći cenzus, ali da veruje u to.
Vučić je pokazao dokument kojim je potvrdio da je košarkaš Nikola Jokić podržao njegovu kandidaturu na izborima. Kako je rekao, zbog toga trpi napade i kritike, ali je to istina. "Mi u ovom trenutku smo jedna od tri zemlje u izboru za jednu od najvećih fabrijka auto industrije, to bi bile desetine hilajda zaposlenih", rekao je.
"Mi imamo ubedljivo najbolje uslove da ponudimo i samo ukoliko bude sve u redu politički i oko Ukrajine, to je jedino što nas brine. Ja verujem da ćemo za 2-3 meseca saznati detalje o tome", rekao je.
"Beograd na vodi je promenio grad... Kad gradite metro to menja Beograd, te tri linije pokrivaju govoto ceo grad, to mnogo znači na saobraćaj, zapošljavanje, veći BDP", kazao je. Vučić je istakao da je 5 godina bio najpponosniji čovek na svetu jer je radio najbolje što može za svoju zemlju.
Rekao je da jedino u Srpskoj naprednoj stranci nije bilo čistki i izbacivanja.
"Za 5 godina imaćemo prugu do Subotice, možda skroz završenu prugu do Niša, autoput do Crne Gore, prugu do Crne Gore, auto-put Karađorđe... Plate će biti veće, penzije će biti veće", najavio je.
"Šapić će biti gradonačelnik ako pobedimo, mi se ne igramo sa tim. Zadovoljan sam rezultatima Ane Brnabić, ko će biti premijer videćemo", kazao je.Podsetimo, opozicija je prethodnih dana iznela tvrdnje da se štampaju lažni pozivi za glasanje na izborima 3. aprila.
Na to je juče odgovorio potpredsednik Skupštine Srbije i funkcioner SNS Vladimir Orlić.
"Po našim saznanjima pravili su ih Vuk Jeremić i Dragan Đilas i delili. To su fantomski birači i kao što oni to kažu to vam je i ovo što je ovde", rekao je on i dodao da bi novinari trebalo da traže od opozicije da im pojasne da li je tačno ili ne da imaju tri puta više kontrolora, članova biračkih odbora, delegiranih od stane opozicije, nego od strane parlamentarna većina.
"Sad pokušavaju da ospore izbore, kampanju jer im je potpuno jasno kako će proći na izborima i zato štampaju fantomske listiće i njima mašu", rekao je Orlić novinarima i izrazio žaljenje što opozicija, čija kampanja nije pokazala nijedan rezultat, sada maše biračkim listićima koje su sami štampali.