Vesti
Društvo i ekonomija
Putinov novi plan
31.03.2022. 20:00
Izvor: vesti-online.com
Putinov novi plan
– Od 1. aprila će biti potrebno otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama za plaćanje snabdevanja – rekao je Vladimir Putin o plaćanju gasa u rubljama.
– Postojeći ugovori o snabdevanju gasom biće obustavljeni ako kupci iz neprijateljskih zemalja ne ispune nove uslove plaćanja – zapretio je Putin, prenosi Sputnjik na engleskom.
Kupci ruskog gasa iz “neprijateljskih zemalja” biće u obavezi da otvore račun u rubljama u nekoj od ruskih banaka koje nisu pod sankcijama, objavio je danas RBC, navodeći kao izvor ljude upoznate sa novim mehanizmom plaćanja.
“Predložena šema podrazumeva obavezno otvaranje rubaljskih računa u nekoj ruskoj banci od strane inostranog kupca ruskog gasa”, kazao je izvor iz vlade, prenosi RT, i dodaje da će se “plaćanje kupca prema Gaspromu odvijati isključivo u rubljama”.
Izvor blizak Gaspromu potvrdio je za RBC strukturu novog plana za plaćanje, a rok koji je vlada odredila za prelazak na rublje ističe 31. marta.Zapad je, zamrznuvši ruske devizne račune, zapravo besplatno dobio deo ruskog gasa, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
On je rekao da je Rusija snabdevala evropske potrošače gasom, da su ga oni platili u evrima, a potom ta sredstva zamrzli. “U tom pogledu postoje svi razlozi da verujemo da smo deo gasa koji je isporučen Evropi isporučili praktično besplatno“, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.
Ruski lider je istakao da se to ne može nastaviti, navodeći da u slučaju daljeg plaćanja gasa po tradicionalnoj šemi, mogu biti blokirani i novi finansijski prihodi u evrima ili dolarima.Predsednik Rusije je istakao da je uredba o plaćanju gasa u rubljama korak ka finansijskom suverenitetu Ruske Federacije.
“Nastavićemo da isporučujemo gas u količinama i po cenama u ugovorima. Naglašavam: ove cene su višestruko niže od tržišnih”, istakao je Putin.
“SAD su pokrenule ekonomski rat protiv Rusije. Oni će pokušati da kapitalizuju ekonomsku nestabilnost. Globalna tržišta padaju, a akcije američkog vojno-industrijskog kompleksa rastu”, objasnio je.
“Evropa se suočava sa ogromnom deindustrijalizacijom i gubitkom radnih mesta zbog akcija SAD”, kazao je Putin i dodao da su sve sankcije Rusiji bile unapred pripremljene, i u svakom slučaju bi bile uvedene.