Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija, Slovenija i Evropska unija osnivaju regionalnu berzu struje
04.04.2022. 20:00
Izvor: Politika
Srbija, Slovenija i Evropska unija osnivaju regionalnu berzu struje
Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije ELES i EMS će zajedno sa Evropskom berzom električne energije EPEX SPOT uspostaviti prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu. Novi pravni subjekt „Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije - ADEX” će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope, saopštila je Elektromreža Srbije (EMS).
ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a. Sporazum predviđa poslovno spajanje Slovenačke berze struje BSP i Srpske berze struje SEEPEX.
EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.
„Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost”, rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.
Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić je rekla da će to „izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv 'role model' za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi”.
Kratkoročnim planovima ADEX-a takođe je obuhvaćena primena novog unutardnevnog tržišta u Srbiji i spajanje postojećeg dan unapred srpskog tržišta sa jedinstvenim dan-unapred tržištem EU.
Direktor BSP Southpool Anže Predovnik je naglasio da se poslovno okruženje u regionu suštinski menja, kao i da je saradnja sa SEEPEX-om i EPEX-OM prvi korak u adaptiranju budućim izazovima na „PX nivou”.
Osim gore navedenog, ELES, EMS i EPEX SPOT su u poodmaklim razgovorima i sa MAVIR-om, mađarskim operatorom prenosnog sistema, preneo je Tanjug.
Ova inicijativa ostaje otvorena za sve dodatne partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.
BSP Southpool upravlja fizičkim dan unapred i unutardnevnim tržištem, kao i uslugama spajanja tržišta u Sloveniji, a takođe obavlja i usluge kliringa i finansijskog poravnanja na lokalnom i prekograničnom nivou.
Tokom 2021. godine, njena 34 člana trgovalo je količinom od 10 TWh, sa godišnjim finansijskim prometom od 1,2 milijarde evra.
ELES je jedini operator prenosnog sistema u Sloveniji i upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda ukupne dužine 2.587 kilometara.
Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) je operator prenosnog sistema u Srbiji čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj. EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda čija je dužina oko 10.000 kilometara i nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim TSO-ima, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E.
Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja: Centralno-zapadna Evropa, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska.
Kao deo EEX grupe, grupe kompanija koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije.
SEEPEX a.d. Beograd je licencirani operator tržišta u Srbiji osnovan kao akcionarsko društvo u strateškom partnerstvu EMS-a i EPEX SPOT-a.
U 2021. godini, 24 članice iz 13 evropskih zemalja trgovale su sa 3,2 TWh na organizovanom dan unapred tržištu, pri čemu je kliring svih transakcija izvršio European Commodity Clearing AG.