Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada produžila ograničenje cena goriva do 30. aprila
08.04.2022. 02:00
Izvor: Politika
Vlada produžila ograničenje cena goriva do 30. aprila
Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila novu Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata, koja će važiti do 30. aprila, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila.
Nova uredba je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu, navelo je Ministarstvo trgovine na instagramu.
Ministarka trgovine Tatjana Matić je rekla juče Tanjugu da će vlada usvojiti novu uredbu o ograničavanju cene naftnih derivata koja će biti identična postojećoj.
Matićeva nije mogla u ovom trenutku da kaže kako će vlada po tom pitanju postupati nakon 30. aprila.
„Vrlo je nezahvalno prejudicirati bilo šta u vezi sa cenama derivata, jer vidimo da cene sirove nafte na svetskom tržištu osciliraju. Ovih dana smo videli i veliki pad cene nafte. Nadamo se da će se cene derivata stabilizovati i mogu da kažem da smo u vezi sa tim umereni optimisti”, rekla je ona.
Po do sada važećoj uredbi, najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.
Cene se utvrđuju na osnovu mehanizma ustanovljenog Uredbom Vlade Srbije o ograničenju visine cena derivata nafte.
Po Uredbi se cene ova dva derivata usklađuje svakog petka i objavljuju na sajtu Minsitarstva trgovine u 15 časova i važe nerednih sedam dana.
Najviše maloprodajne cene ovih derivata utvrđuje Ministarstvo trgovine svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova.
Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine, prenosi Tanjug.
Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95.
Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte.