Vesti
Društvo i ekonomija
Obveznici imaju još nedelju dana da pređu na novi model e-fiskalizacije
24.04.2022. 02:00
Izvor: Danas
Obveznici imaju još nedelju dana da pređu na novi model e-fiskalizacije
Ministarstvo finansija podseća da, u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije imaju još tačno nedelju dana, do 30. aprila 2022. godine, da pređu na model e-fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja.
U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa pomenutim zakonom, navodi se u saopštenju.
Iz Ministarstva još jednom podsećaju da su obveznici fiskalizacije u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti.
Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila 462 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, a na sajtu Poreske uprave purs.gov.rs se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.
Do današnjeg dana ukupno je 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacija poslovnog prostora, a Poreska uprava je izradila 200.329 bezbednosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.
Ministarstvo finansija pozvalo je sve obveznike fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje poresko sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbednosnom elementu, da ga preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbednosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog radnog dana, kao i za vreme Vaskršnjih praznika, danas, u subotu 23. aprila, kao i u ponedeljak, 25. aprila 2022. godine, od 07:30 – 18:00 časova.
Na novom sistemu trenutno se dnevno primi preko tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.