Vesti
Društvo i ekonomija
"Imali bismo dovoljno hrane i kad bismo preskočili jednu žetvu"
02.05.2022. 02:00
Izvor: B92
"Imali bismo dovoljno hrane i kad bismo preskočili jednu žetvu"
Ministar Branislav Nedimović rekao je danas da Srbija ima dovoljno hrane i za sebe i za izvoz i da bi je imala dovoljno čak i kada bismo preskočili jednu žetvu.
Naveo je da je snabdevenost domaćeg tržišta stabilna, imamo višak hrane, pa je Vlada odobrila izvoz dodatnih količina žitarica.
"Vlada zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem strateški promatra čitavu ovu situaciju vezanu za hranu. Srbija je zemlja hrane i u našoj zemlji ima dovoljno i pšenice, kukuruza, ulja, brašna, mleka i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su neophodni za naše stanovništvo. I uvek će u fokusu i na prvom mestu biti interesi Srbije", rekao je Nedimović za RTS.
On je kazao da će predsednik Vučić u svom obraćanju, koje je najavio za 6. maj, izneti više detalja o strateškim pravcima kako ćemo upravljati hranom i šta ćemo raditi.
Nedimović je podsetio da je Vlada u subotu donela odluke o izvoznim kvotama.
"Nemojte da zaboravite da smo mi na režimu kvota - dozvoljeno je 220.000 tona pšenice da se izveze, da se izveze 23.000 tona brašna, 150.000 tona kukuruza i osam miliona boca ulja", naveo je Nedimović.