Vesti
Društvo i ekonomija
Poreska uprava počela kontrolu novih kasa
07.05.2022. 02:00
Izvor: Danas
Poreska uprava počela kontrolu novih kasa
Najveći broj obveznika prilagodio se novom modelu e-fiskalizacije, a manji deo ne poštuje zakon i ne evidentira promet preko elektronskog fiskalnog uređaja, zbog čega je Poreska uprava u četvrtak počela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
Inspektori Poreske uprave su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i izrekli su devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja.
Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost na 90 dana, a ako se nepravilnost još jednom ponovi – i na godinu dana, s tim što su Zakonom o fiskalizaciji propisane i novčane kazne.
Ministarstvo podseća da su obveznici imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model, koji je trajao od 1. novembra prošle do 30. aprila ove godine.
Ukazuje se da su prednosti koje donosi novi sistem brojne za državu, za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.
Ukida se trošak fiskalizacije i defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, a ukida se i pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS, navodi se u saopštenju.